OBRAZEM: Neznámý fotograf dokumentoval okupaci i proměnu Prahy. Unikátní snímky zachránila rodina

Matematik a introvert, který rád zahradničil, to byl Karel Bucháček. V jeho pozůstalosti se našlo na 80 tisíc snímků, na nichž zachycoval život v komunistické Praze. Jejich výběr nedávno vyšel v nakladatelství PositiF jako publikace Přidušené město. „Všímal si starých pražských čtvrtí. Také hodně fotil to, jak některé části ulic a domy musely metru ustupovat. Zaznamenával fronty i demonstrace,“ vyjmenovává editor knihy Tomáš Pospěch.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jak vypadal každodenní život v komunistické Praze, oslavy výročí revolucí, rozkutané ulice, znuděné děti, fronty na nedostupné zboží a služby, ale třeba i vpád vojsk Varšavské smlouvy, Palachův týden, zánik starých pražských čtvrtí či výstavba metra.

Přehrát

00:00 / 00:00

„Bucháček rád fotografoval lidi, kteří místo poslechu projevů pospávají a hltají párky nebo ospale čekají ve frontě,“ říká editor knihy Tomáš Pospěch

To jako by si dal za úkol zdokumentovat matematik Karel Bucháček z Akademie věd, který se ve volném čase věnoval skalkám i fotografování.

„Věřím, že Karel Bucháček věřil, že se jednou jeho archivu někdo chopí a zpracuje ho,“ říká editor a nakladatel knihy Přidušené město Tomáš Pospěch pro pořad Mozaika rozhlasové stanice Vltava.

Bucháček sice patřil do okruhu dalších fotografů-amatérů a občas vystavovali společně, jeho dílo ale shromáždil a scelil až editor Pospěch. Bucháček zemřel v roce 2008, neměl děti a jeho fotografie objevil synovec, když vyklízel jeho byt.

„Někteří lidé ho popisují jako plachého introverta. Ale poslali mi i fotografie, na kterých byl Bucháček veselý společník na večírcích, převlékal se tam do různých podob, hrál divadlo, takže dokázal být vtipný a veselý,“ přibližuje Pospěch.

Karel Bucháček: Vinohradská, 21. 8. 1968 | Foto: Karel Bucháček | Zdroj: Nakladatelství PositiF

„Zároveň to byl introvertní poutník, který se toulal městem a fotil smutná, osiřelá zákoutí a zničené domy. Vedle toho ale také fotografoval demonstrace, kde smrdí slzný plyn, používají se vodní děla a zasahují těžkooděnci s obušky,“ srovnává editor.

Obálka publikace Karel Bucháček: Přidušené město | Foto: Karel Bucháček | Zdroj: Nakladatelství PositiF

Bucháček často dokumentoval každodenní život. „Všímal si starých pražských čtvrtí jako Karlín, Libeň, Žižkov, Holešovice nebo Vršovice. Také hodně fotil výstavbu metra a to, jak některé části ulic a domy musely metru ustupovat. Jak výstavba poznamenala město, jak bylo centrum zdevastované,“ uvádí Pospěch další příklady z Bucháčkova díla.

Matematik také systematicky fotil fronty na zájezdu, knihy nebo třeba televizory. Z Bucháčkových snímků vytvořil Pospěch sbírku, která nedávno vyšla v nakladatelství PositiF jako publikace Přidušené město.

Poslechněte si celý rozhovor o vzniku knihy, audio je nahoře v článku.

Šárka Jančíková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme