Výbušnina a bodné zbraně. Mladík chtěl na koncertu Taylor Swift zabít podle ministra co nejvíce lidí

Podařilo se zabránit tragédii, ale situace je nadále vážná, uvedl ve čtvrtek na tiskové konferenci rakouský ministr vnitra Gerhard Karner po odvrácení hrozby útoku na vídeňské koncerty americké popové hvězdy Taylor Swift. V Rakousku dlouhodobě platí druhý nejvyšší stupeň varování před terorismem.

Vídeň Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zpěvačka Taylor Swift (archivní foto)

Zpěvačka Taylor Swift (archivní foto) | Foto: Mario Anzuoni | Zdroj: Reuters

Karnerův úřad ve čtvrtek potvrdil, že 19letý podezřelý Rakušan chtěl útočit výbušninou a zabít co nejvíce lidí, a to buď ve čtvrtek, nebo v pátek. K přípravám činu, při němž zvažoval použít i bodné zbraně, se podle vyšetřovatelů přiznal.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si rozhovor s Jiřím Hlinkou, výkonným ředitelem České asociace festivalů

Mladík, který byl zadržen ve středu, se radikalizoval na internetu a nedávno přísahal věrnost teroristické organizaci Islámský stát.

Podle úřadů dal 25. července výpověď v práci a při té příležitosti řekl, že chystá něco velkého. Od té doby se plně soustředil na přípravu útoku.

V jeho bytě ve východorakouském Ternitzu se vedle explozivních materiálů našly mačety, nože a také přes 20 tisíc falešných eur a propagandistické islamistické materiály.

Také 17letý další podezřelý, jehož policie rovněž zadržela ve středu, podle úřadů v poslední době výrazně změnil své sociální kontakty, mimo jiné se rozešel s přítelkyní. Po nikom dalším v tuto chvíli rakouská policie nepátrá, i když prověřovala také jednoho 15letého mladíka.

Oba mladíci se podle agentury APA narodili v Rakousku. Rodiče toho staršího mají kořeny v Severní Makedonii, matka mladšího je Rakušanka.

Organizátoři zrušili tři koncerty Taylor Swift ve Vídni. Policie zadržela dva lidi podezřelé z terorismu

Číst článek

Rakouský server Krone s odvoláním na svůj zdroj tvrdí, že cílem plánů 19letého zadrženého muže nebyla sama Swift, ale její fanoušci.

Každého z trojice vyprodaných koncertů se mělo zúčastnit na 65 tisíc lidí. Vedle toho policie počítala s tím, že v okolí bude dalších 15 až 20 tisíc příznivců popové zpěvačky. 

Chemikálie potřebné pro výrobu výbušniny prý mladík odcizil u svého bývalého zaměstnavatele. Jestli mohl za pomoci těchto látek skutečně sestavit bombu, je předmětem vyšetřování, podle serveru se to ale zdá být možné.

Ministr vnitra Karner ve čtvrtek také varoval, že v celé Evropě nebezpečí islamistických činů výrazně stouplo po loňském útoku palestinského teroristického hnutí Hamás na Izrael. Vyzval ke zvýšení pravomocí tajných služeb a policie v alpské zemi, které nyní nemohou sledovat komunikaci na intranetových platformách, jako je například Telegram.

Vracení vstupného

Swift měla vystoupit na vídeňském stadionu Ernsta Happela. Pořadatelé koncertů nepočítají s tím, že by hledali náhradní termín. Všichni fanoušci mají do deseti pracovních dnů dostat vstupné zpět.

„Je to extrémně nepříjemná, složitá a náročná situace nejen pro pořadatel, ale nepochybuji, že i pro samotnou Talyor Swift a desítky jejích spolupracovníků. A nepochybně i pro těch 220 nebo 240 tisíc lidí, kteří se koncertu měli zúčastnit nejen na stadionu, ale i v jeho okolí,“ přibližuje pro Radiožurnál Jiří Hlinka, výkonný ředitel České asociace festivalů.

Vracení peněz je podle něj snadné. „Refundaci bych díky technologiím přirovnal ke dvěma kliknutím na straně operátora. Další částí je to, aby bylo z čeho refundovat,“ doplňuje.

Bezpečnostní opatření během podobných velkých akcí pak rozdělil na viditelná a neviditelná. „Naprostým standardem se stávají drony, které monitorují veškerá místa konání podobných akcí. V davu lidí pak operují tajní policisté,“ vyjmenoval některá z nich.

Tomáš Pancíř, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme