Éra Gangnam stylu skončila. YouTube má po letech nové nejpřehrávanější video

Videoserveru YouTube dlouho vládl korejský rapper PSY s písní Gangnam style. Po více než čtyřech a půl letech přebírá první místo v počtu zhlédnutí skladba See you again, vzpomínka na herce Paula Walkera.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Symbolem "Gangnam stylu" je extravagantní taneček připomínající jízdu na koni.

Symbolem "Gangnam stylu" je extravagantní taneček připomínající jízdu na koni. | Zdroj: Repro YouTube

Dvě miliardy, 894 milionů, 20 tisíc a 107 zhlédnutí. Čísla, kterých dosahuje klip jihokorejského rappera PSY, jsou sice stále neuvěřitelná, píseň Gangnam style ale přišla o ten nejdůležitější rekord. 10. července 2017 krátce před půlnocí středoevropského času ji v počtu přehrání na YouTube pokořil jiný hit. Skladba See you again, kterou nazpíval raper Wiz Khalifa se zpěvákem Charliem Puthem měla v okamžik, kdy se na serveru projevilo „střídání" 2 894 026 649 zhlédnutí.

Změna na pozici nejsledovanějšího videa byla v posledních měsících jen otázkou času, zatímco pět let starý korejský hit sbíral okolo milionu nových zhlédnutí denně, v případě americké See You Again je to o milion a půl až dva miliony denně víc. Novým lídrem je skladba připomínající tragickou smrt hvězdy filmové série Rychle a zběsile Paula Walkera.

Vzhledem k trendům počtů zhlédnutí a odstupu dalších videí jsou Wiz Khalifa a Charlie Puth zároveň favority na překonání dalšího milníku – tři miliardy zhlédnutí se dají čekat na podzim.

Klip Gangnam style vládl YouTube, celosvětově největšímu serveru pro sdílení videí, od konce roku 2012. Na pozici nejpřehrávanější písně tehdy vystřídal Baby od kanadské náctileté hvězdy Justina Biebera. V tu dobu ale stačilo „pouhých" 803 milionů zhlédnutí. O měsíc později PSY překonal miliardovou hranici.

Nejznámější píseň tzv. K-popu (korejského popu, pozn. red) byla původně určena jen pro jihokorejské fanoušky a odkazuje na životní styl v soulské čtvrti Kangnam, kterým sám autor písně přirovnává třeba k Beverly Hills. Díky YouTube se ale stala celosvětovým hitem, vyhrávala hitparády od Austrálii po Rusko a zvýšila celosvětový zájem o Koreu.

PSY nakonec změnil i samotný YouTube. Když Gangnam style v roce 2014 dosáhl 2 147 483 647 zhlédnutí, musel server přejít na 64bitovou technologii, protože dosavadní 32bitová nebyla schopna tak velká čísla zaznamenat. „Nikdy jsme si nemysleli, že video může dosáhnout takových čísel, než přišel PSY," napsal tehdy mluvčí serveru.

Útok z Portorika

Zatímco See You Again ukončila vládu Gangnam stylu po čtyřech a půl letech, na další střídání se možná bude čekat mnohem kratší dobu. Na YouTube totiž jsou skladby, které dlouhodobě dosahují i 15 milionů zhlédnutí denně.

Do první dvacítky se už za půl roku dostala veleúspěšná píseň Shape of You Angličana s irskými kořeny Eda Sheerena, ještě lépe má ale našlápnuto v Čechách nepříliš známý zpěvák a herec Luis Fonsi z Portorika. Jeho hit Despacito má svůj klip teprve od ledna a už se vyšplhal na páté místo, aktuálně má přes 2 miliardy a 400 milionů zhlédnutí.

Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme