Staré filmy, jak je neznáte. Filmový archiv vytvořil nové trailery pro českou klasiku

Záběr z nového traileru pro film Ikarie XB 1 od Národního filmového archivu | Foto: Národní filmový archiv | Zdroj: Repro YouTube

Stačí kousek hudby nebo jediná replika a řada fanoušků hned ví, o kterém filmu je řeč. Představit proto klasiky československé kinematografie jinak, než je všichni znají, není vůbec lehké. Přesto pojal Národní filmový archiv upoutávky na známé filmy úplně jinak a Švejk nebo Popelka v nich spíš připomínají postavy z festivalových filmů než stálice zdejších obýváků.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Dříve než Vetřelec, Solaris i Vesmírná odysea," tak uvádí filmový archiv československé sci-fi Ikarie XB 1 z roku 1963. Upoutávka na příběh stejnoměrné vesmírné lodě a její posádky je plná znepokojivé hudby a útržkovitých záběrů, které slibují futuristické interiéry a vesmír plný znepokojivých událostí tak, jak ho známe i z mnohem novějších filmů.

Představit film, na nějž se upoutávky vysílají každý podzim, je příznačně řečeno „oříšek". Ani filmový archiv se zcela nevyhnul známé hudbě, upoutávku se ale snaží stavět na recenzích, které oblíbenou Popelku popisují jako feministickou, nekonvenční či kultovní.

Adéla ještě nevečeřela patří mezi poklady československé komedie, není proto divu, že upoutávka staví na vtipných momentech oblíbeného filmu. Kromě toho se jí ale daří zachytit i tu druhou – hororovější – rovinu, která ve příběhu o obří masožravé rostlině někde rozhodně ukrytá je.

V rytmu vojenského pochodu odsýpá upoutávka na Dobrého vojáka Švejka. A voják Švejk, který je v ní označen za evropského Forresta Gumpa, dělá to, co na něm mají všichni nejraději – poslušně hlásí.

Jako na ukázku z West Side Story se divá na trailer na muzikál Starci na chmelu. A je v něm vše, co má v takové upoutávce být – tanec, zpěv a chvála na Blažkovy excelentní texty.

red Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme