Letní romance i přechod po laně nad Prahou. Festival francouzského filmu nabídne premiéry online

Festival francouzského filmu si ponechal tradiční termín koncem listopadu, kvůli bezpečnostním opatřením se ale zcela přesunul online. Jeho letošní 23. ročník nabídne na portálu DaFilms několik premiér, na své si přitom přijdou příznivci hrané i dokumentární tvorby. Online přehlídka proběhne od 19. do 25. listopadu.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ze snímku Na palubu!

Ze snímku Na palubu! | Zdroj: Festival francouzského filmu / Artcam

Festival zahájí ve čtvrtek speciální uvedení dokumentu Aznavour a jeho svět. Intimní pohled do života jednoho z největších francouzských šansoniérů natočil Marc di Domenico v úzké spolupráci s Charlesem Aznavourem a obsahuje průřez celým jeho obrovským filmovým archívem.

Následující dny pak přinesou české předpremiéry a výběr z francouzských novinek, které budou na streamovacím portálu k přehrání vždy po dobu 24 hodin. Jednou z nich je i vítěz ceny FIPRESCI z Berlinale, letní komedie Na palubu!.

Režisér Guillaume Brac v ní propojuje prvky romance a americké buddy komedie do poetického vyprávění o nečekaném přátelství, plachých námluvách a dospívání. Tuzemští diváci měli možnost snímek vidět už během přehlídky Tady Vary.

Rozpálené letní dny připomene i nový snímek Francoise Ozona Léto 85. V něm se šestnáctiletý Alexis zakouká do charismatického a tajemného Davida, jejich společné chvíle ale vyvrcholí policejním vyšetřováním, v němž Alexis vystupuje jako hlavní podezřelý.

Festival dále uvede v předpremiéře portrét francouzské provazochodkyně Tatiany Mosio-Bongongy (Provazochodkyně nad Prahou). Dvojice českých režisérů Václav Flegl a Jakub Voves v něm zachytili nejen riskantní vzdušný přechod na laně od právnické fakulty na Letnou v rámci loňské Letní Letné, ale i osobnost této výjimečné akrobatky a výrazné osobnosti francouzského nového cirkusu.

Tvorbu letos zesnulého producenta a režiséra Artemia Benkiho připomene festival jeho celovečerním režijním debutem Sólo, který vypráví o kdysi nadějném argentinském klavíristovi snažícím se po psychickém zhroucení najít cestu zpátky k normálnímu životu.

„Snímek vypráví výjimečný a zároveň univerzální příběh o posedlosti tvorbou a dokonalostí, popisující evoluci lidské bytosti, která čerpá svou sílu ze své citlivosti,“ dodávají k filmu pořadatelé.

kro Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme