VIDEO: Evropští filmaři bojují za uměleckou svobodu. Zakládají organizaci na pomoc stíhaným tvůrcům

Během sobotního předávání Evropských filmových cen se na jevišti Haus der Berliner Festspiele objevil nečekaný host. „I v bláznivém světě se mohou naplnit naše nejdivočejší sny,“ prohlásil nový předseda Evropské filmové akademie Mike Downey a hned poté pozval na podium ukrajinského režiséra Olega Sencova, který byl v září po pěti letech propuštěn z ruského vězení.

Berlín Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Je čas poučit se z této zkušenosti, kdy se umělcům a filmařům tak svévolně odpírá svoboda projevu, a využít ji k tomu, abychom věděli, jak zareagovat, pokud se něco podobného stane v budoucnu znovu,“ řekl předseda Akademie poté, co se Sencovovi dostalo od publika bouřlivého potlesku vestoje.

Downey, který na postu předsedy Akademie po šesti letech vystřídal polskou filmařku Agnieszku Hollandovou, následně oficiálně oznámil vznik Mezinárodní koalice pro filmaře v ohrožení (International Coalition for Filmmakers at Risk).

Společná iniciativa Evropské filmové akademie a mezinárodních festivalů dokumentárního filmu v Amsterdamu a Rotterdamu má za cíl podporovat tvůrce, kteří kvůli své práci čelí politickému stíhání, vězení či cenzuře.

Evropským filmovým cenám vládla Favoritka. Nejlepšími herci roku jsou Banderas a Colmanová

Číst článek

Zatím není jisté, jak přesně bude organizace fungovat. Jejím hlavním záměrem ale bude dostat umělce v ohrožení na co nejbezpečnější možné místo to bude v té chvíli možné, a to skrze kampaně, veřejnou propagaci konkrétních případů i právní pomoc. Potřebu takového orgánu podle Downeyho ukázal právě Sencovův případ.

„V budoucnu musíme být jako akademie schopni reagovat na podobné útoky rychle, precizně a se soucitem. A tím prokázat, že se omezení filmařské svobody neobejdou bez naší důrazné reakce,“ dodal Downey.

Ukrajinský režisér Oleg Sencov byl v září v rámci mezinárodní výměny zajatců propuštěn z vězení v trestanecké kolonii Lední Medvěd na severu Ruska, kam byl odsouzen k 20 letům přísného žaláře za údajný terorismus.

Od začátku veřejně vystupoval proti ruské anexi Krymu. Ruská tajná policie ho v roce 2014 zatkla, o roku později byl odsouzen ze žhářských útoků a přípravy teroristických akcí na ukrajinském poloostrově. Za mřížemi strávil pět let.

Oleg Sentsov, Ukrainian filmmaker who had been imprisoned in Russia for over five years, was finally freed and back in Ukraine in September 2019. Now at #efa2019

19:41 – 07. 12. 2019

29 76

Od května do října 2018 držel hladovku. Domáhal se jí osvobození „všech ukrajinských politických vězňů“ z ruských věznic. Na jeho zhoršující se zdravotní stav v té době upozorňovala řada umělců a politických představitelů po celém světě. K jeho okamžitému propuštění už od roku 2014 vyzývala právě i Evropská filmová akademie.

„Víme, že kdykoli začnou být umělci utlačováni politickým režimem, stane se z toho režimu diktatura,“ uvedla tehdy předsedkyně akademie Agnieszka Hollandová s tím, že nelze tolerovat stíhání lidí z politických důvodů. „(Akademie) chce zdůraznit svou pevnou víru ve svobodu slova jako důležitého a základního pilíře každé demokratické společnosti.“

Na konci listopadu 2019 převzal Sencov v Evropském parlamentu ve Štrasburku Sacharovovu cenu za svobodu myšlení. Ta mu byla udělena už o rok dříve, kdy si ji ještě nemohl osobně přijmout. Při přebírání ocenění režisér prohlásil: „Nevěřím Putinovi. Žádám vás, nevěřte mu. Chce vás oklamat.“ 

Kristina Roháčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme