Státní cenu za literaturu dostal Michal Ajvaz. In memoriam ministerstvo ocenilo Miloše Formana

Státní cenu za literaturu dostal Michal Ajvaz, za překlad Blanka Stárková. Ceny ministerstva kultury obdrželi mimo jiné in memoriam světově uznávaný režisér Miloš Forman a také Jiří Tichota z folkového Spirituál kvintetu a bývalá umělecká ředitelka a nyní umělecká poradkyně Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech Eva Zaoralová. Ministerstvo ceny uděluje u příležitosti státního svátku 28. října.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr kultury Lubomír Zaorálek

„Letošní udělené ceny jsou výrazem uznání umělcům, jejichž díla obohatila českou kulturu nejenom u nás, ale i ve světě“ uvedl ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD). | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Za rozvoj českého loutkového divadla ministerstvo kultury ocenilo Tomáše Dvořáka, za přínos ve výtvarném umění designérku a knižní ilustrátorku Květu Pacovskou. Cenu za architekturu obdržel Viktor Rudiš, který propojil brněnskou architektonickou scénu s pražskou a libereckou.

„Letošní udělené ceny jsou výrazem uznání umělcům, jejichž díla obohatila českou kulturu nejenom u nás, ale i ve světě. Letošní rok je ovšem výjimečný: běží ve stínu pandemie,“ uvedl ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD).

@Ministerstvo kultury udělilo k 28. říjnu 2020 Státní ceny a Ceny Ministerstva kultury pro rok 2020. Letošní porota jmenovaná ministrem kultury ocenila celkem osm mimořádných osobností české kulturní scény.
mkcr.cz/novinky-a-medi…

10:21 – 28. 10. 2020

3 15

Státní ceny a Ceny ministerstva kultury se v minulých letech předávaly při slavnostním večeru na Nové scéně Národního divadla. Letos byly vzhledem k celosvětové pandemii koronaviru a opatřením proti šíření nemoci předány laureátům individuálně, doplnilo ministerstvo. Jména osmi oceněných zveřejnilo na svém webu.

Ajvaz debutoval poezií, následovala dvacítka knih imaginativní prózy a postmoderně filozofující esejistiky. Jeho posledními tituly jsou Pokoje u moře vydané v roce 2017 a loňská Města. Dlouholetá redaktorka, dramaturgyně a moderátorka Českého rozhlasu Stárková překládá ze španělštiny. V minulosti obdržela Řád Isabely Kastilské za šíření povědomí o španělské kultuře v České republice a Cenu Josefa Jungmanna za překlad.

Relaxace u bubnů i pozorováním lišek v přírodě. Čeští spisovatelé popisují, co jim pomáhá během pandemie

Číst článek

Loutkoherec Dvořák působí v plzeňském Divadle Alfa i v Naivním divadle v Liberci. Jeho doménou jsou komediální, často iluzivní inscenace. „Vědomě navazuje na českou marionetářskou tradici a tvořivým způsobem ji dále rozvíjí,“ uvedlo ministerstvo.

Muzikolog, loutnista, zpěvák a textař Tichota patří k zakladatelům Spirituál kvintetu. Cenu podle ministerstva dostal za působení v čele souboru, který v době nesvobody pomáhal posluchačům nacházet cestu k odvážným občanským postojům, a za muzikologický výzkum v loutnovém repertoáru renesance a baroka.

Pacovská se věnuje kresbě, grafice, malbě, objektu a soše. Známá je ale především svými autorskými knihami pro děti, v nichž se podle ministerstva spojuje hravost, fantazie, experiment a komika. Je laureátkou Ceny Hanse Christiana Andersena, ocenění Goldene Letter za nejkrásnější knihu světa nebo Ceny kritiků na Mezinárodním bienále v Brně. V letošním roce byla uvedena do Síně slávy Czech Grand Design.

‚Vidět se nemůžeme, ale můžeme si povídat.‘ Cirk La Putyka zřídí telefonní ústřednu se členy souboru

Číst článek

Architekta Rudiše ministerstvo ocenilo také za jeho morální postoje. Do dějin architektury a urbanismu se podle něj zařadil především projektem brněnského sídliště Lesná ze 60. let minulého století, realizací československého pavilonu na výstavě Expo 1970 v japonské Ósace nebo rekonstrukcí a dostavbou pavilonu G brněnského výstaviště.

Státní ceny jsou udělovány za literaturu a za překladatelské dílo od roku 1995. Ceny ministerstva kultury za přínos v oblasti divadla, hudby a výtvarného umění si laureáti poprvé převzali v roce 2003, za přínos v architektuře a v kinematografii a audiovizi v roce 2009. Cenu tvoří diplom a peněžní ocenění 300 000 korun.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme