Zemědělský analytik: Je třeba podpořit živočišnou výrobu

České zemědělství má podle agrárního analytika Petra Havla velmi nevhodnou strukturu, která se navíc stále zhoršuje. Alarmující je hlavně pokles živočišné produkce a nárůst rostlinné výroby včetně produkce zemědělských plodin k technickému využití, což poškozuje i krajinu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rodinná farma Jiřetice na Benešovsku

Rodinná farma Jiřetice na Benešovsku | Foto: Karel Chlumec

„Živočišná produkce u nás nějakou dobu v porovnání s konkurencí ve vyspělých zemí v EU stagnovala, v poslední době nám ale trochu poodjel vlak. Sice se ho snažíme dohnat, bude to ale nějaký čas trvat a chce to také nějaké peníze,“ řekl Havel.

V následujícím období by se proto podle něj měla dát větší priorita podpoře živočišné výroby. „Pokud vím, tak ministerstvo zemědělství takto uvažuje, což je správně.“

Celkově není podle analytika situace českého zemědělství špatná. V některých parametrech se dokonce systematicky zlepšuje. Například minulý rok zemědělství vytvořilo i díky vyšším evropským dotacím historicky nejvyšší zisk.

Přehrát

00:00 / 00:00

Agrární analytik Petr Havel ve vysílání Rádia Česko

I výsledky agrárního obchodu v 1. čtvrtletí tohoto roku se zlepšují. Čeští farmáři jsou konkurenceschopní například v pěstování obilovin nebo olejnin. Potravinářství by ale mělo podle Havla sázet na vyšší kvalitu.

„Spotřebitel ale musí vyšší kvalitu požadovat, vyhledávat ji, rozumět jí a vědět, co kupuje. Potřebujeme poučeného spotřebitele, který ví, co kupuje a pozná původ potraviny,“ zdůraznil agrární analytik Petr Havel.

O budoucnosti českého zemědělství se dnes bude dnes diskutovat na Žofínském fóru v Praze.

Igor Maňour, Tomáš Pavlíček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme