V Česku vzniká nejméně podniků za poslední čtyři roky. Mohou za to i obavy z EET, vyplývá z analýzy
Letos vznikne nejméně nových restaurací, hospod či penzionů za poslední čtyři roky. Vyplývá to z analýzy poradenské společnosti Bisnode. Důvodem mohou být mimo jiné obavy ze zavedení elektronické evidence tržeb od letošního prosince.
První fáze zavedení elektronické evidence tržeb se týká především malých a středních podniků. Těch bude 80 procent. Jsou to ty, co mají roční tržby do 10 milionů korun.
„Firmy, které podnikají v oblasti ubytování a stravování, v letošním roce vznikají méně často než firmy ve všech ostatních odvětvích. V případě společností s ručením omezeným a akciových společností vznikají dokonce výrazně méně než v minulých letech. V tomto smyslu jsme došli k závěru, že zavedení elektronické evidence tržeb spíše odrazuje od nového podnikání v České republice,“ shrnula výsledky analytička Bisnode Petra Štěpánová.
Deset dní do ostrého startu EET. Tržby musí od prosince evidovat 40 tisíc podnikatelů
Číst článek
Náměstkyně ministerstva financí Alena Schillerová si ale myslí, že EET není důvodem, aby podnikatelé zavírali hospody a restaurace. S tím souhlasí i prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek. Ten vidí hlavní problém v přílišné regulaci.
Pokud jde o EET, ta by měla podle Stárka především srovnat podmínky podnikání tak, aby poctiví podnikatelé nebyli znevýhodněni nepoctivou konkurencí.
„To, co zásadně vadí lidem, kteří dělají řemeslo poctivě, je jednoznačně to, kdy ze zákona vypadne úplně stejný podnikatel, který prodává stejné produkty třeba na stáncích. Domníváme se, a to je možná částečně reakce na to, proč někteří podnikatelé končí, že tímto dochází k diskriminaci pouze jedné části oboru, což je provozování restaurací,“ uvedl Stárek.
Do pilotního provozu EET se dosud přihlásilo přes 12 tisíc podnikatelů. Zároveň finanční správa vydala 41,5 tisíce registrací k evidenci tržeb.