V červenci bude jasno o růstu platů ve veřejné sféře, tvrdí Jurečka. Odbory požadují přidání o deset procent

Části pracovníků veřejné sféry by se mohly od září zvýšit platy. O tom, jak by se mohly zvednout, bude jasno po 1. červenci. Vláda by pak o případném přidání rozhodovala nejpozději 24. července. Po mimořádném jednání předsednictva tripartity to v úterý novinářům řekl ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Marian Jurečka na sjezdu ODS.

Podle Jurečky byla v úterý diskuse korektní a věcná, ocenil to | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Podle ministra práce Mariana Jurečky by se růst platů úředníků, pracovníků v kultuře, technických pracovníků v sociálních službách a ve zdravotnictví či nepedagogických sil ve školství a ve státní službě mohl pohybovat mezi sedmi a deseti procenty.

Část zaměstnanců veřejné sféry by si mohla polepšit, Jurečka navrhne zvýšení platů až o deset procent

Číst článek

Odbory požadují přidání pro všechny zaměstnance veřejného sektoru aspoň o deset procent od září, řekl předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula.

„Dneska (v úterý) jsme se dohodli, že bychom okamžitě po 1. červenci viděli to, jak je možné případně přistoupit ke zvýšení od 1. 9. s tím, že pokud bychom k tomu přistoupili, tak by se to opravdu týkalo vybraných skupin, u kterých je potřebnost největší. Případně, znovu říkám případně, bychom o tom navýšení nejpozději rozhodovali na vládě 24. července,“ uvedl Jurečka. Podle něj pak bude pokračovat v srpnu a září při přípravě rozpočtu na příští rok debata, jak by se mohly upravit výdělky od ledna zbývajícím pracovníkům veřejné sféry.

Podle premiéra Petra Fialy (ODS) se zástupci vlády, odborů a zaměstnavatelů v úterý dohodli, že při přípravě rozpočtu na příští rok budou jednat i o adekvátním navýšení platů státních zaměstnanců. O případném přidání letos kabinet rozhodne podle rozpočtového vývoje.

„Při tom všem ale myslíme na zodpovědné skládání rozpočtu a pokračování v konsolidaci veřejných financí. Musíme pokračovat v tom, co jsme začali ozdravným balíčkem, a dostat veřejné finance opět do formy,“ uvedl premiér.

OVĚŘOVNA: Důchod podle ukrajinských pravidel, ale vyplácený Českem. Šíří se další lež o uprchlících

Číst článek

Tabulkové platy

Plat ve veřejném sektoru stanovuje pět tabulek s jednotlivými tarify podle odbornosti a délky praxe. Podle Jurečky by se mohla od září upravit první tabulka pro úředníky, pracovníky v kultuře, technické pracovníky v sociálních službách a ve zdravotnictví či nepedagogické síly ve školství.

Druhou tabulkou se řídí odměňování v sociálních službách, třetí se používá pro zdravotníky a sestry, čtvrtá pro lékaře a zubaře a pátá pro učitele. Vlastní tabulku pak mají bezpečnostní složky i státní zaměstnanci. Od září by si mohli polepšit i lidé ve státní službě.

Zvýšení tarifů v nejnižší tabulce navrhla i část zaměstnavatelů. Unie a konfederace zaměstnavatelských svazů už dřív vládě doporučily zvednout těmto zaměstnancům základ výdělku o pět procent, a to už od letošního dubna.

Poukazovali na to, že zhruba polovina tarifů v této tabulce je pod hranicí minimální či zaručené mzdy a že je obtížné za takových podmínek zaměstnance získat a udržet. V úterý zástupci zaměstnavatelů uvedli, že by byli od září pro zvýšení o sedm procent.

Ministr uvedl, že podle vývoje rozpočtu bude jasná suma navíc, která se může do výdělků rozdělit. Navýšit by se pak podle toho mohly tarify. Upravit by se mohly o sedm až deset procent. „Určitě nelze předpokládat nic mimo tento interval,“ dodal šéf resortu práce.

Vláda by měla zvážit zestátnění Liberty, navrhuje Hrnčíř. Možní kupci jsou seriózní, oponuje Kohajda

Číst článek

Požadavky odborářů

Odboráři požadují přidání nejméně deset procent od září pro všechny pracovníky veřejné sféry. „Pro nás je důležité, aby to bylo do tarifů a byly navýšeny objemy finančních prostředků pro jednotlivé části státní správy (na platy),“ uvedl Středula.

Odbory žádaly původně přidání do tarifů od září o 15 procent. Podle ministerstva by to stálo do konce roku 22 miliard korun. Na růst o pět procent by bylo potřeba sedm miliard korun. Ve veřejné sféře pracuje 846 300 lidí. Z nich výdělek podle první tabulky dostává 359 900 a zaměstnanců státu je 70 400.

Zástupci vlády, odborů a zaměstnavatelů spolu v úterý jednali poprvé poté, co odboráři začátkem května opustili předčasně zasedání tripartity. Stěžovali si tehdy na to, že vládní strana nebere ohled na jejich argumenty.

Podle Jurečky byla v úterý diskuse korektní a věcná, ocenil to. Středula na dotaz, zda si situaci s vládou předáci už vyjasnili, odpověděl, že moudřejší má jasno. Tím moudřejším jsou podle něj odbory.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme