Americké úřady zatím fungují i bez přísunu peněz, jednání o rozpočtu budou pokračovat po Vánocích

První dva dny fungování americké vlády bez přísunu peněz byly podle amerických médií bez větších problémů, zřejmě i díky víkendu. Socha Svobody v New Yorku je pro turisty dál otevřená, i když jen díky penězům státu New York, pošta řádně doručuje zásilky. Na 800 tisíc státních zaměstnanců nicméně za vánoční období přinejmenším dočasně nedostane výplatu, protože dohoda o financování kabinetu není na obzoru.

Washington Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Zavřeno,“ čte cedule před Národním archivem Spojených států

„Zavřeno,“ čte cedule před Národním archivem Spojených států | Foto: Joshua Roberts | Zdroj: Reuters

Krizový stav způsobil spor mezi americkým Kongresem a Bílým domem o peníze na stavbu zdi na hranicích s Mexikem. Prezident Donald Trump na zdi trvá a žádá po Kongresu pět miliard dolarů (113 miliard korun). Poslanci mu ale finance nedali a prezident na oplátku odmítá poskytnout prostředky na krytí chodu vlády. Od noci z pátku na sobotu je kabinet bez peněz.

Trumpova touha po zdi s Mexikem omezuje chod federálních úřadů, fungují v omezeném režimu

Číst článek

S žádným jednáním o kompromisu se do čtvrtka nepočítá, protože poslanci a senátoři se už rozešli a vrátí se k jednání nejdřív po Vánocích.

Viceprezident Mike Pence se sešel s vůdcem demokratické menšiny v Senátu Chuckem Schumerem, jednání ale k ničemu nevedlo. Podle úřadujícího personálního šéfa Bílého domu Micka Mulvaneyho se nejspíš do konce roku problém nevyřeší.

Státní zaměstnanci

Státní zaměstnanci ale nejspíš o své peníze nepřijdou. Stejně jako v minulých podobných situacích, které se letos opakovaly už dvakrát, dostanou výplatu zpětně jak lidé pracující nyní „bezplatně“, tak i ti, kteří byli posláni na nucenou dovolenou.

Trump kvůli sporu s Kongresem zrušil plán odletět na své floridské letovisko Mar-a-Lago, kde chtěl trávit vánoční svátky. První dáma, která už se synem Baronem na Floridu odcestovala, se má během neděle vrátit zpět.

O své nezlomné vůli postavit zeď v neděli Trump Američany znovu informoval na twitteru. „Jediná cesta, jak zastavit drogy, gangy, pašeráky lidí, zločince a mnoho jiných, kteří směřují do naší země je zeď nebo zábrana. Drony a všechno ostatní je skvělé a zábavné, ale jedině stará dobrá zeď funguje,“ napsal prezident.

The only way to stop drugs, gangs, human trafficking, criminal elements and much else from coming into our Country is with a Wall or Barrier. Drones and all of the rest are wonderful and lots of fun, but it is only a good old fashioned Wall that works!

15:17 – 23. 12. 2018

16664 90418

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme