Už ne nejlepší. Agentura Fitch snížila hodnocení spolehlivosti Spojených států o jeden stupeň na AA+

Americká agentura Fitch v úterý snížila rating úvěrové spolehlivosti Spojených států z nejvyššího stupně AAA na stupeň AA+. Podle agentury Reuters to zdůvodnila očekávaným zhoršením fiskální situace v příštích třech letech a také vysokým a stále rostoucím zadlužením americké vlády. Bílý dům se snížením ratingu vyjádřil silný nesouhlas.

Washington Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dolary

Bílý dům tvrdí, že snížení ratingu odporuje realitě (ilustrační foto) | Zdroj: Profimedia

Agentura ve zdůvodnění mimo jiné uvedla, že v USA v posledních 20 letech dochází k postupnému „zhoršování standardů správy věcí veřejných, včetně fiskálních a dluhových záležitostí“, a to bez ohledu na červnovou dohodu demokratů a republikánů týkající se dluhového stropu.

Pozastavení dluhového stropu v USA má zelenou. Klíčový výbor Sněmovny reprezentantů jej podpořil

Číst článek

Fitch už v květnu zařadil rating dlouhodobých devizových závazků USA do režimu pozorování s možností jeho snížení, což tehdy zdůvodnil právě sporem o zvýšení dluhového stropu a hrozbou platební neschopnosti federální vlády.

Bílý dům tvrdí, že snížení ratingu odporuje realitě, protože prezidentu Joeovi Bidenovi se podařilo dosáhnout nejsilnějšího hospodářského zotavení ze všech velkých světových ekonomik. Ve druhém čtvrtletí ekonomika USA zrychlila růst na 2,4 procenta z dvouprocentního tempa v prvním čtvrtletí.

Americká ministryně financí Janet Yellenová také uvedla, že se snížením ratingu nesouhlasí, a označila ho za „svévolné a založené na zastaralých údajích“.

Poprvé některá z velkých ratingových společností rating USA snížila v roce 2011. Kvůli dlouhým dohadům týkajícím se zvýšení dluhového stropu tehdy agentura Standard & Poor’s odebrala Spojeným státům nejvyšší rating AAA a od té doby je hodnotí stupněm AA+.

Tři agentury, devět zemí

Ve světě působí několik ratingových agentur, tři z toho ale platí za renomované a směrodatné. Jsou to Moody’s Investors Service, Fitch Ratings a S&P Global Ratings.

Jenom devět zemí světa má od všech tří agentur nejvyšší možné hodnocení AAA. Jde o je Německo, Dánsko, Nizozemsko, Švédsko, Norsko, Švýcarsko, Lucembursko, Austrálii a Singapur.

Úvěrový rating je důležitým vodítkem pro investory a ukazuje, jaká je pravděpodobnost řádného splácení půjček. Má významný vliv na ochotu věřitelů příslušnému státu půjčovat a rovněž na podmínky půjčky, například na úrokovou sazbu.

Čím je rating vyšší, tím lépe je dlužník vnímán v očích věřitelů a tím je i pravděpodobnější, že bude schopen zajistit si levnější půjčky.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme