Statisíce účastníků penzijního připojištění přicházejí o státní příspěvek

Už půl roku platí nová pravidla pro čerpání státního příspěvku k penzijnímu připojištění. Přesto jsou stovky tisíc lidí, kteří o příspěvek přicházejí. Protože si nezměnili ukládanou částku, a nemají proto na státní příspěvek nárok.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kasička, pokladnička, peníze, spoření

Kasička, pokladnička, peníze, spoření | Foto: Fotobanka stock.xchng, Sanja Gjenero

Od nového roku se změnila pravidla. Zatímco loni stačilo, aby si člověk spořil 100 korun měsíčně, teď si musí spořit minimálně 300 korun měsíčně, aby měl nárok na státní podporu.

Je možné, že je dost lidí, kteří si nemohou těch 300 korun měsíčně odkládat stranou, protože jim to nedovolí napjatý rodinný rozpočet. Zřejmě však převažují ti, kdo prostě zapomněli nebo neví, že se pravidla změnila.

U minimální úložky 300 korun měsíčně přispívá stát 90 korunami. Nejvyšší státní příspěvek - 230 korun - dostávají lidé, kteří si měsíčně spoří nejméně 1000 korun. K tomu přistupuje ještě fakt, že kdo ukládá alespoň pětistovku, může si navíc ulevit na daních.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nové podmínky penzijního připojištění pro přiznání státního příspěvku připomněla Jitka Hanžlová

Nejvyšší odpočet ale klient získá, když si spoří dva tisíce korun měsíčně. Tak si totiž může snížit základ daně o 12 tisíc korun a získat 2760 korun na státních příspěvcích. Celkově tedy od státu za rok dostane 4560 korun.

Ovoce přináší dlouhodobost

I nejnižší státní příspěvek - 90 korun měsíčně – může za léta přinést slušnou částku. Je to dobře vidět na příkladu, který spočítali lidé z ČSOB Penzijní společnosti. Podle nich se může dnešní třicátník za 38 let, kdy bude odcházet do důchodu, připravit celkem o více než 40 tisíc korun státní podpory.

Vloni si podmínky penzijního připojištění měnily tisíce lidí, aby stihli včas zareagovat na nová pravidla. Překvapivě je hodně i těch, kteří si spoří méně než 300 korun měsíčně, a přicházejí tak o státní podporu.

Například Penzijní společnost České pojišťovny uvádí, že registruje 110 tisíc takových klientů - tedy asi 10 procent. Podobný poměr najdeme i u Penzijního fondu Allianz - přibližně 15 procent, tedy 72 tisíc klientů. ČSOB Penzijní společnost má více než 120 tisíc klientů, kteří na změnu v čerpání státního příspěvku ještě nezareagovali. A Penzijní společnost České spořitelny má 130 tisíc takových klientů, což je 13 procent.

Samozřejmě je možné ukládanou částku zvýšit. Platí ale jedno důležité pravidlo: nestačí jen navýšit trvalý příkaz k úhradě ze svého účtu, změnu je třeba také nahlásit penzijní společnosti. A je třeba počítat s tím, že státní příspěvek se nevyplácí zpětně.

Finance, ekonomika, kalkulačka | Foto: Free Digital Photos

Jitka Hanžlová, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme