Stále dražší kakaové boby zřejmě zdraží i čokoládu
Čokoláda by mohla v příštích měsících zdražit. Před Vánocemi, kdy je poptávka největší, se ceny podle analytiků mohou zvýšit o jednotky procent.
Na světových burzách rostou ceny kakaových bobů. Z nich se vyrábí kakaové máslo, což je klíčová surovina pro výrobu čokolády. Boby podle agentury Reuters za posledních šest měsíců zdražily o 27 procent.
Kvůli tomu zdražilo kakaové máslo téměř dvojnásobně. Růst ceny komodity pozoruje také analytik společnosti Cyrrus Tomáš Menčík:
„Za poslední 2,5 měsíce vzrostla cena kakaa na světových burzách o 23 procent. S odstupem několika týdnů by se to mělo projevit i na cenách kakaových výrobků v českých obchodech. Ovšem nikoli v plné míře, ale pouze omezeně. Na cenu kakaových výrobků totiž působí i další faktory, například ceny energií nebo práce.“
Za všechno může počasí
Ceny bobů žene nahoru zejména nepříznivé počasí. Většina kakaa na světě, což je zhruba 70 procent, se pěstuje v malé oblasti západního okraje Pobřeží Slonoviny. Pás, kde se boby sklízejí, pak pokračuje také směrem na východ přes Ghanu.
Celou oblast sužovaly deště, a sklizeň proto klesla zhruba o polovinu, než je v tomto období a na tomto místě běžné. Cena bobů, které jsou vstupní surovinou, proto roste. Navíc růst v těchto měsících bude také poptávka po čokoládě.
S přicházejícím ekonomickým oživením v Evropě a Americe totiž podle ekonomů začnou lidé více utrácet, a to i za luxusní čokoládu, která je několikanásobně dražší než běžně dostupná v obchodech. Do toho se pomalu blíží Vánoce - pro prodejce a výrobce čokolády jedna z důležitých sezon. Po ní následuje třeba Valentýn.
Výrobci se zásobami zdraží později
Jsou ale firmy, podle kterých se vyšší ceny čokolády na vánočním trhu neodrazí.
„Protože velcí hráči na trhu mají samozřejmě zásoby, čili z těchto zásob by měla být vlastně výroba pro vánoční trh. Samozřejmě můžeme předpokládat určité zdražení po Novém roce,“ říká například Marek Šustáček, který je manažerem prodeje společnosti Choco-Story. Světu čokolády vládnou země západní Evropy. V Česku jí za rok podle průzkumu společnosti KPMG dohromady sníme až 60 tisíc tun, což je evropský průměr.
Mezi největší výrobce čokolády na světě patří švýcarská společnost Barry Callebau. Na trhu je významným výrobcem další firma ze Švýcarska, a tou je Lindt. Společnost do výroby v posledních dvaceti letech investovala přes dvě miliardy franků. Největším výrobcem čokolády v Americe je firma Hershey´s.