Jednání o rozpočtu se blíží ke konci. Navýšení ve svých resortech chtějí hlavě Piráti a Starostové

Vládní koalice dokončuje jednání o návrhu rozpočtu, který v říjnu zamíří do Sněmovny. O finální podobě rozhodne kabinet příští týden ve středu. Podle premiéra Petra Fialy z ODS se nezmění výše schodku veřejných financí. Příští rok má dosáhnout více než 250 miliard korun. Oproti původnímu návrhu však porostou odhadované příjmy státu i výdaje v některých kapitolách.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze, ilustrační foto

Snížení prostředků se má vyhnout ministerstvům vnitra a školství | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Hlavně ministři původní volební koalice Pirátů a hnutí STAN chtěli místo škrtů ve svých resortech prosadit navýšení. 

„Zatím jsme s naším resortem v plusu, kolik, ale nechám na rozhodnutí vlády příští týden,“ hodnotí ministr školství Mikuláš Bek (STAN) posun v jednáních. Podle návrhu rozpočtu, který skoro před měsícem předložilo ministerstvo financí, měl jeho resort dostat téměř o dvanáct miliard korun méně oproti letošnímu roku.

Stát bobtná a vláda místo slibovaných úspor zvyšuje daně, kritizuje konsolidační balíček Hrnčíř z SPD

Číst článek

Snížení prostředků se vyhne i resortu vnitra. „Máme v rámci vyjednávání o rozpočtu i finanční prostředky, které byly dříve určeny armádě. Povedlo se nám vyjednat peníze navíc a dostáváme se na sto procent loňského rozpočtu a to považuji za opravdový úspěch,“ tvrdí ministr vnitra Vít Rakušan (STAN), který už dříve odmítl šetřit na platech policistů a hasičů.

Výtky k návrhu ministerstva financí měl i další ministr hnutí STAN Jozef Síkela, který vede resort průmyslu a obchodu. Stále chce zvrátit rozložení platby na podporované zdroje energie mezi stát a odběratele. Letos ji plně hradil stát.

„Počkal bych na příští jednání vlády, jak to dopadne. Zatím si jen vyměňujeme názory a já neskrývám, že můj pohled je jiný než některých kolegů. Neměli bychom jít ode zdi ke zdi,“ vysvětluje svůj postoj Síkela.

O přehodnocení některých škrtů bojovali i Piráti. Nesouhlasili se snížením příjmů o 10 miliard korun, které navrhl resort financí pro ministerstvo pro místní rozvoj. Získat chtěli tři miliardy korun na podporu bydlení i dostatek peněz na spolufinancování projektů většinově hrazených z peněz Evropské unie.

„Pokud bychom tyto peníz do resortu nedali, tak bychom přišli i o investice z Evropské unie a byla by škoda, pokud bychom museli tyto prostředky vracet,“ říká předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek.

Ministři napříč vládními stranami zároveň říkají, že už začali šetřit na provozu a energiích, ruší agendy a mají plán na omezení některých dotací. Pomoct s pokrytím požadavků ministerstev má taky nárůst předpokládaných příjmů. Miliardy navíc plánuje do státního rozpočtu odvést ministerstvo práce a sociálních věcí, počítá šéf resortu Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Koalice nás bude při hlasování o konsolidačním balíčku válcovat. Nehrál bych na rychlost, říká Nacher

Číst článek

„Rozhodnutí o tom, že bude v České republice dvacet tisíc pracovníků z jiných zemí, se jednoznačně propíše do vyšších státních příjmů na výběru pojistného. Stejně tak rychlý nárůst pracovníků z Ukrajiny s dočasnou ochranou je příjem, který také poroste,“ dodává Jurečka.

Ministr financí Zbyněk Stanjura z ODS se k posledním vyjednáváním nechtěl vyjadřovat. Premiér Petr Fiala z ODS tento týden zopakoval, že rozpočet bude i přes úspory zaměřovat na investice.

„Zachováváme finanční prostředky na vzdělávání, výzkum a dopravu. Snažíme se investovat do bezpečnosti, obrany a do energetiky,“ zdůrazňuje Fiala.

Opozice je k hospodaření vlády dlouhodobě kritická. Například předsedkyni poslaneckého klubu hnutí ANO Aleně Schillerové vadí, že vláda zvyšuje daně a nebojuje podle ní se šedou ekonomikou.

Jana Karasová, hof Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme