Pro vstup do 2. pilíře důchodové reformy zbývají lidem nad 35 let dva měsíce. Zájem je zatím nízký

Čechům nad 35 let zbývají zhruba dva měsíce na to, aby začali šetřit na stáří u některého ze soukromých penzijních fondů. Zatím to ale mnozí odkládají na poslední chvíli. Na rozmyšlenou přitom nyní víc času nedostanou, jak sdělil Českému rozhlasu prezident Asociace penzijních fondů a ředitel penzijního fondu ČSOB Karel Svoboda.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Finance, peníze

Finance, peníze | Foto: Free Digital Photos, Phaitoon

Termín pro vstup do 2. pilíře penzijní reformy pro lidi nad 35 let se kvapem blíží. Má vypršet v červnu. Lidé ale moc velký zájem o to, ukládat si část povinných odvodů na soukromý účet, zatím nemají.

Jejich počet nepřesáhl 30 tisíc. Vláda přitom počítala s tím, že této možnosti využije půl milionu Čechů. Zdrženlivost Čechů vyvolala mezi politiky a odborníky diskuzi o prodloužení termínu do příštího roku.

Přehrát

00:00 / 00:00

V rozhovoru pro Český rozhlas mluvil prezident Asociace penzijních fondů a ředitel penzijního fondu ČSOB Karel Svoboda mimo jiné i o tom, proč Češi zatím příliš nejeví zájem o druhý pilíř penzijní reformy.

Více času ale nakonec lidé nejspíš nedostanou, podle Svobody to ani není možné. „V debatě, která se rozpoutala, padla i tato možnost, ale beztak to není technicky možné,“ upozorňuje.

Konečné datum je dané zákonem, na jehož změnu už není čas. Šéf Asociace penzijních fondů navíc předpokládá, že se Češi o možnost připojištění začnou zajímat na poslední chvíli před vypršením termínu.

„Očekávali jsme, že k současnému datu tam bude o něco více lidí, než je ve druhém pilíři nyní. Nicméně počítali jsme s tím, a stále počítáme, že hlavní vlna zájmu přijde až ke konci období, které je otevřeno do 30. června,“ říká Svoboda.

Nastalá situace je podle něj pro uvádění druhých pilířů typická pro celou Evropu. Například na Slovensku otevřeli vstup do druhého pilíře už třikrát.

„Je to téma, které je možné otevřít či dopracovat v budoucnu, ale rozhodně ne tento rok,“ vysvětluje Svoboda a připomíná, že druhý pilíř je „nejvýhodnějším spořicím produktem na trhu“.

Negativní zkušenosti některých států s druhým pilířem vysvětluje neopatrnými kroky tamních politiků v rámci snahy kompenzovat vysokou úroveň zadlužení. Systém jako takový podle něj problémový není. Českou penzijní reformu považuje Svoboda za nejmírnější v celé Evropě.

Druhý pilíř penzijního systému - počet klientů a jejich věková struktura | Foto: ČTK

Jana Zemanová, Alina Holušová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme