Stát vyplatil dohromady téměř sedm miliard korun jako jednorázový příspěvek na 1,4 milionu dětí

Stát vyplatil na jednorázových příspěvcích 5000 korun na dítě dohromady zhruba 6,9 miliardy korun. Poslal je rodinám s předloňským příjmem do milionu korun hrubého na víc než 1,4 milionu dětí. Na svém webu o tom v pondělí informovalo ministerstvo práce. Někteří experti na sociální problematiku nastavení podpory kritizovali, podle nich byla příliš plošná a výdaje vysoké.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rodiče a děti

Stát vyplatil na jednorázových příspěvcích na dítě celkem zhruba 6,9 miliardy korun (ilustrační foto) | Zdroj: Pexels | CC0 1.0

Podle průzkumu, který si úřad nechal vypracovat, polovina rodin příspěvky použila na vybavení do školy či školky. Pětina si dávku uspořila.

Rodiče, jimž se potomek narodil do konce loňska, mohou o pětitisícovou dávku požádat do 1. července.

Proč se pomoc zpozdila? ,Stát pochybil,‘ přiznává ministr Jurečka ohledně sociálních dávek

Číst článek

Podle ministra práce Mariana Jurečky (KDU-ČSL) znamenal příspěvek pro rodiny „rychlou finanční injekci“, splnil svůj účel a vláda chtěla hlavně podpořit rodiny v krizi.

Ministerstvo uvedlo, že si nechalo udělat průzkum využití dávky od agentury PAQ Research. Podle zjištění rodiny nejvíc příspěvek utrácely za vybavení do školy a školky. Uvedla to polovina dotázaných.

Celkem 35 procent domácností podporu použilo i na další věci pro děti, 23 procent na volný čas a 15 procent na jiné nutné výdaje. Ušetřilo si ji pak 21 procent příjemců.

Pětitisícová dávka se začala poskytovat rodinám s předloňským hrubým příjmem do milionu korun na děti, jimž nebylo loni 1. srpna ještě 18 let. Příspěvek mohou využít i rodiče s dětmi, které se narodily loni od začátku srpna do konce roku.

,Bojím se, že přijdu o bydlení a děti.‘ Dávky chodí pozdě, ministr slibuje zlepšení

Číst článek

Příspěvek měl podle vlády zmírnit dopady inflace na rodiny. Podle podkladů k zákonu by nárok na podporu mohlo mít 1,6 milionu dětí. Výdaje by mohly činit asi 7,8 miliardy korun.

Loni v červenci úřady práce vyplatily první čtyři stovky příspěvků za 2,1 milionu korun. V srpnu poslaly 451 100 dávek za téměř 2,3 miliardy korun.

Nejvíc jednorázových podpor poskytly v září, a to 680 tisíc za 3,4 miliardy korun. Poté poskytnutých dávek ubývalo. V dubnu jich bylo 4400.

Automaticky peníze dostali příjemci dětských přídavků. Podle resortu jich bylo přes 240 tisíc.

Ostatní rodiče o dávku mohli žádat od poloviny loňského srpna online přes portál Jenda, udělalo to 578 tisíc lidí. Osobně v Czech Pointech na radnicích a krajských úřadech žádost podalo 241 tisíc osob.

Přídavky na dítě se od ledna zvýší o 200 korun. Schválil to Senát, podepsat to musí prezident

Číst článek

O případném zneužívání dávky informovaly před nedávnem Hospodářské noviny (HN). Upozornily na to odbory Úřadu práce. Poukazovaly na nedostatečnou kontrolu digitálních žádostí a výše příjmů.

Na konci formuláře žadatelé museli čestně prohlásit, že měli příjem do milionu korun. Podle HN jsou kontroly spíš namátkové.

Podle některých expertů na sociální problematiku byl příspěvek příliš plošný a jednorázová podpora rodinám v potížích moc nepomohla. Za vhodnější považovali zvýšení dětských přídavků a příspěvků na bydlení.

Někteří kritici pak mluvili o uplácení voličů před loňskými komunálními volbami. Na dětské přídavky stát za celý minulý rok vydal 3,87 miliardy korun a na příspěvky na bydlení 8,52 miliardy korun.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme