Odposlechy ohrožují Murdocha více politicky než ekonomicky, tvrdí analytik

Akcie společnosti News Corporation, mediálního impéria Ruberta Murdocha, kterému patří například respektovaný Wall Street Journal a nebo britské Timesy, během týdne propadly o 15 procent. Trh tak reaguje na aféru s neetickými odposlechy, které zneužívali reportéři jednoho z deníků patřících Murdochovi.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rupert Murdoch

Rupert Murdoch | Zdroj: Reuters

Nedávný chráněnec mnoha politiků z celého světa Murdoch čelí rostoucímu tlaku a někteří jeho spojenci, včetně britského premiéra Camerona, od něj dávají ruce pryč. Propad akcií News Corporation však podle analytika společnosti Colosseum Petra Čermáka není nijak dramatický, jejich současná úroveň prý odpovídá maximu z roku 2010.

Situace, ve které se News Corporation nachází, není pro firmu příliš příznivá, dá se očekávat řada žalob a zhoršení obrazu společnosti v očích veřejnosti. Čermák se ale nedomnívá, že by kauza zlikvidovala celé Murdochovo impérium.

Přehrát

00:00 / 00:00

Analytik společnosti Colosseum Petr Čermák hodnotí ve Světě o deváté vyhlídky News Corp

Může však ohrozit další expanzivní plány Murdocha s převzetím plné kontroly nad satelitní televizí BskyB. Britský parlament se má dnes vyslovit proti tomuto záměru.

Rezoluce sněmovny, ať dopadne jakkoli, však není podle novináře žijícího v Londýně Jana Jůna pro vládu ani pro Murdocha právně závazná. Ministr kultury Ivan Lewis však prohlásil, že by veřejnost těžko snášela, kdyby firma obviněná ze zločinných praktik získala tak významné satelitní vysílání v době, kdy je vyšetřována.

News Corporation už nyní vlastní zhruba 39 procent BskyB a snaží se získat zbylých 61. Trhy aktuálně pochybují, že News Corp televizi převezme – její akcie se včera propadly o 3,3 procenta.

Murdochovi hrozí vyšetřování i v dalších zemích – svědčí o tom reakce některých politiků. Například americký senátor Jay Rockefeller volá po vyšetřování v USA, kde firma vlastní 27 licencí na provoz televizních stanic.

Roman Chlupatý, Lucie Maňourová, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme