Ekonom: Nestabilní francouzská ekonomika může ovlivnit Unii. Macron zmírní některé levicové návrhy

V předčasných volbách ve Francii poněkolikáté neuspěla krajní pravice. Nástupu krajní levice se ale bály nejvíce trhy. Teď ale vidí, že se prezidentu Emmanuelu Macronovi bude vláda sestavovat těžko a Francouzům nevadí další výrazné zadlužování státu. „Macron musí vymyslet, jakým způsobem zvládne ekonomiku, která potřebuje reformy,“ upozorňuje v pořadu Řečí peněz na Českém rozhlase Plus hlavní ekonom České spořitelny David Navrátil.

Řečí peněž Paříž Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Francouzský prezident Emmanuel Macron

Francouzský prezident Emmanuel Macron | Foto: Zuzana Jarolímková | Zdroj: iROZHLAS.cz

Francouzská volba zaměstnávala nejen politology, ale také ekonomy hned od chvíle, kdy prezident Emmanuel Macron vyhlásil předčasné volby. Trhy znervózněly, protože pravděpodobnost, že by francouzský parlament ovládla pravice, byla vysoká.

Přehrát

00:00 / 00:00

Udrží Macron veřejné finance s levicovou vládou? V pořadu Řečí peněz odpovídá ekonom David Navrátil

Nakonec ale o víkendu francouzští voliči doslova vyrazili všem dech, když nejvíce hlasů připadlo levicové Nové lidové frontě.

„Druhé kolo francouzských voleb skončilo chaoticky, ale v patu, který je pro Macrona přijatelný. Zbavil se Le Penové a možná se mu podaří zbavit i některých krajně levicových stran ze sdružení Nové lidové fronty,“ popisuje ekonom David Navrátil.

Sdružení tvoří široká aliance socialistů, komunistů, Zelených a Nepoddajné Francie. „Bude snaha tuto koalici rozbít a vytvořit většinovou vládu, což bude ale velmi obtížné,“ podotýká Navrátil.

Střídání vlád

Francouzský systém politických stran podle ekonoma nicméně koalicím nenahrává. Společné vládnutí je v něm neobvyklé.

„Jsou tam vysoké animozity. Macron ale má relativně neomezenou moc v tom, že může jmenovat za premiéra kohokoliv. Nová vláda nemusí získat důvěru. Poslanecká sněmovna může jedině vyhlásit nedůvěru,“ popisuje.

Předčasné volby by mohly být vypsány až opět za rok. Ve Francii se tak může vystřídat za sebou mnoho vlád, které jmenuje Emmanuel Macron.

27:21

Ekonom Hindls: Francii čeká horké léto. Macron bude muset ze svých reformních kroků výrazně slevit

Číst článek

„Na druhou stranu musí vymyslet, jakým způsobem bude v této patové situaci zvládnout ekonomiku, která potřebuje reformy zvláště ve veřejných financích,“ upozorňuje Navrátil.

Ekonom zároveň varuje, že by situace mohla vyvolat nestabilitu nejenom ve Francii, ale i v eurozóně. Ta totiž nyní stagnuje a nutně potřebuje zavést reformy.

Nákladné reformy

Levicová koalice chce zvrátit sedm let propodnikatelských reforem a zvýšit minimální mzdu. Institut Montaigne odhaduje, že předvolební sliby Nové lidové fronty by si ročně vyžádaly téměř 179 miliard eur. Přičemž Francie se již nyní potýká s rozpočtovým deficitem 5,5 procenta.

Mezinárodní měnový fond předpovídá, že bez dalších opatření vzroste dluh v roce 2024 na 112 procent HDP a ve střednědobém horizontu se zvýší o zhruba 1,5 procentního bodu ročně.

A právě tento stav by mohl podle ekonoma zmírnit některé levicové návrhy na rozšíření financí státu.

„Tlak světových finančních trhů, který na podzim přijde, je Macronova sázka na to, aby potlačil nejvíce levicové návrhy, které z Národní lidové fronty docházejí,“ uzavírá ekonom Navrátil.

Co jsou hlavní dominanty francouzské ekonomiky? A jaká je výnosnost investice do bytu v Česku? Poslechněte si celý pořad nahoře v audiozáznamu.

Václav Pešička, fos Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme