Německo zakotvilo v ústavě zákaz vytváření nových dluhů spolkovými zeměmi

Takzvanou daňovou brzdu pro spolkovou vládu a jednotlivé země zakotvili přímo do ústavy němečtí zákonodárci. Jednotlivé spolkové země tak například od roku 2020 nesmějí vytvářet žádné nové dluhy. Tvrdá pravidla jsou pro některé chudší regiony těžko přijatelné.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze - Comstock.

Peníze - Comstock. | Foto: Archiv ČRo

Proti změně ústavy hlasovali ve Spolkové radě Berlín, Šlesvicko-Holštýnsko a Meklenbursko-Přední Pomořansko. Jde vesměs o spolkové země, které budou kvůli rozpočtovým problémům dostávat každoročně konsolidační příspěvek v celkové výši osm set milionů eur. Tento pramen ale v roce 2019 definitivně vyschne, stejně jako takzvaný druhý pakt solidarity pro země bývalé NDR.

Podle ministra financí Peer Steinbrücka je daňová brzda signálem občanům, že se stát po současné ekonomické krizi vrátí k disciplíně při sestavování státních rozpočtů. Nespokojené země považují změnu ústavy za nepřípustný zásah do rozpočtové svrchovanosti a konsolidační příspěvek označují za nespravedlivý a neúčinný.

Přečtěte si také:
Stále více německých domácností se potýká s přílišným zadlužením
Historický propad exportu zažilo v dubnu Německo
Německo čeká podle expertů šestiprocentní propad HDP
Německá sociální demokracie chce vyšší daně pro bohaté

Jiří Hošek, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme