Němci věří své ekonomice čím dál méně, situaci zhoršuje nárůst nezaměstnanosti i krachy firem

Důvěra spotřebitelů v německou ekonomiku se dál zhoršuje, ukázal průzkum institutu GfK. Index důvěry na září, který GfK sestavuje spolu s institutem NIM, nečekaně klesl na minus 22 bodů ze srpnové hodnoty minus 18,6 bodu. Institut v úterý uvedl, že důvodem ke zhoršení důvěry je růst nezaměstnanosti, snižování počtu pracovních míst a krachy firem.

Berlín/Norimberk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ilustrační foto

Důvodem ke zhoršení důvěry je růst nezaměstnanosti, snižování počtu pracovních míst a krachy firem (ilustrační foto). | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Výsledek zaostal za odhady analytiků v anketě agentury Reuters. Ti očekávali, že index naopak vykáže růst a dostane se na minus 18,2 bodu. Srpnová hodnota je po zpřesnění dat mírně horší, než uváděla předběžná zpráva, která hodnotu indexu stanovila na minus 18,4 bodu.

Nepříznivý hospodářský vývoj snižuje zejména očekávání příjmové situace domácností. Tím klesají také naděje, že se německá ekonomika vydá na cestu stabilního oživení. Německo má největší ekonomiku v Evropě a je na něm závislá i řada firem z České republiky.

24:30

Německé firmy míří do Asie, kde jsou levnější energie a lidi. Česko může přijít o zakázky, varuje Marek

Číst článek

Propad hodnocení očekávaných příjmů zhoršil celkový sentiment. Index, který hodnotí očekávané příjmy, klesl totiž na 3,5 bodu z předchozích 19,7 bodu. Nárůst kupní síly, který pociťovalo mnoho domácností, nestačil kompenzovat rostoucí nejistotu na trhu práce. Oživení, které se odráželo v indexu na srpen, bylo kvůli evropskému šampionátu ve fotbale jen výkyvem, řekl analytik institutu NIM Rolf Bürkl.

„Mírně rostoucí čísla nezaměstnanosti, nárůst u insolvencí firem a plány na snižování počtu zaměstnanců v různých firmách v Německu způsobují, že se řada zaměstnanců obává o své pracovní místo,“ řekl Bürkl. Jeho slova tak snižují naděje na udržitelné hospodářské oživení, ke kterému by přispívala zejména soukromá spotřeba.

Nezaměstnanost v Německu na začátku letních prázdnin vzrostla výrazněji, než bývá v této době obvyklé. Nárůst počtu insolvencí firem není přitom pro ekonomické instituty překvapivý. V nedávné době oznámily propouštění firmy jako Deutsche Bahn, Bayer a ZF Friedrichshafen.

Německá ekonomika se ve druhém čtvrtletí vrátila k poklesu, který proti předchozím třem měsícům činil 0,1 procenta. V prvním čtvrtletí se hrubý domácí produkt (HDP) o 0,2 procenta zvýšil. Za celý loňský rok vykázala ekonomika pokles o 0,2 procenta, na letošní rok vláda očekává návrat k růstu, který teď odhaduje na 0,3 procenta.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme