Z Česka se vyvezlo přes půl milionu lyží a snowboardů. Jejich prodej neklesá

Ze zemí Evropské unie se loni vyvezlo přes sedm milionů párů lyží a snowboardů, uvádí evropský statistický úřad Eurostat. Nejvíce exportovalo Rakousko, na celkovém vývozu mělo třetinový podíl. Ani Česká republika si ale nevedla v tomto srovnání špatně - je šestým největším vývozcem z celé unie. Za hranice putovalo přes půl milionu lyží, zejména sjezdových a snowboardů.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jak fungují lyže? Nevíme.

Z Česka za hranice putovalo přes půl milionu lyží (ilustrační foto) | Foto: Fotobanka Pixabay | Zdroj: Pixabay

Přestože se v minulých letech hodně psalo a mluvilo o tom, že Češi si stále víc lyžařské vybavení půjčují, oslovení obchodníci nižší prodeje nepotvrzují.

„Lyží se kvůli půjčování méně neprodává. Opačně je tomu jen u výbavy pro děti, kdy se bavíme o trvanlivosti pouze na jednu, maximálně dvě sezony. Tam si samozřejmě lidé zboží raději půjčují,“ popsal Radiožurnálu například Jan Řezáč, mluvčí obchodu Mall.cz.

Na území Česka se lyžuje přesně 130 let. Staré lyže a brusle ukazuje muzeum v Holasovicích u Opavy

Číst článek

Řezáč přitom vychází také z údajů obchodního partnera skupiny, kterým je firma CZ SKI. Ta vedle prodeje lyží a snowboardů provozuje i půjčovnu.

A podobně mluví také Martina Kudláčková, ředitelka nákupu a marketingu řetězce Sportisimo. „Nevidíme žádný pokles v nákupu běžeckého ani sjezdového vybavení. Máme jeden koncept, který se jmenuje Hardsport na Zličíně, a tam máme půjčovnu již tři roky otevřenou. Vidíme ten trend právě zejména u dětských lyží, že lidé si více půjčují,“ řekla Kudláčková.

Podle obchodníků tak Češi stále raději lyže vlastní, výjimkou je zmíněné vybavení pro děti.

Spíš lyže než snowboard

Ceny výpůjček samozřejmě záleží na kvalitě vybavení, délce výpůjčky a konkrétní půjčovně. Běžně se cena na víkend za dětský lyžařský sjezdový nebo snowboardový komplet pohybujeme v rozmezí 300 až 400 korun. U dospělého je to zhruba 500 korun.

Mrazivé počasí přeje lyžařům. Skiareály zahájí o víkendu sezonu

Číst článek

Češi stále dávají přednost lyžím před snowboardem. Podle Řezáče je poměr zcela jednoznačný. „Co se týče poměru prodaných sjezdových lyží a snowboardů, tak před rokem to bylo zhruba sedmdesát ku třiceti ve prospěch lyží, letos se lyže dokonce vrací do poměru až devadesát ku deseti,“ vysvětlil.

O tom, že se lidé vracejí zpátky k lyžím, mluví také Martina Kudláčková ze Sportisima. Podle ní je to v souvislosti s tím, že se rozvíjí oblast lyžování ve volném terénu.

Ondřej Luštinec Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme