Lidé zaplatí více za potraviny, pohonné hmoty, ale i za obědy v restauracích
O dvě procenta meziročně vzrostly ceny v Česku. V restauracích a stravovacích zařízeních pak meziročně o 3 %. Vychází to z dat Českého statistického úřadu.
„Řada restaurací využila toho zavedené elektronické evidence tržeb k tomu, aby zdražila, takže je to jeden z vlivů. Ale svým dílem přispívá i vyšší poptávka spotřebitelů, která je umožněná tím, že rostou mzdy a klesá nezaměstnanost,“ řekl Českému rozhlasu analytik Jiří Šimek ze společnosti Citfin.
Podle analytiků by tak letošní inflace neměla bránit v ukončení režimu devizových intervencí České národní banky. Po čtyřech letech se totiž inflace vrátila na její dvouprocentní cíl.
„Centrální banka přijala takzvaný tvrdý závazek, kdy veřejně oznámila, že neskončí s režimem kurzového závazku dříve než začátkem druhého čtvrtletí. Takže se nedomnívám, že je pravděpodobné, že by to banka udělala dříve. I když samozřejmě ekonomice už by to prospělo,“ sdělila Českému rozhlasu hlavní ekonomka České bankovní asociace Eva Zamrazilová.
„Podle našeho odhadu v lednu inflace zvolní pod dvě procenta, ale v únoru se na inflační cíl znovu vrátí a bude se kolem něj stabilně držet. Uvolňují se tak ruce ČNB, které se tak splní podmínka pro zrušení kurzového závazku. Očekáváme, že k jeho odstranění dojde již ve druhém čtvrtletí roku,“ uvedl ekonom Komerční banky Viktor Zeisel pro ČTK.