Inflace mírně stoupla, nezaměstnanost klesá

Spotřebitelské ceny zaznamenaly v minulém měsíci mírný růst o 0,4 procenta. Roční míra inflace tak dosáhla v dubnu 4,6 procenta. Tento vzestup inflace má podle analytika Patria finance Davida Marka na svědomí několik specifických faktorů, které by se už neměly v následujících měsících opakovat.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Patří mezi ně zvýšení poplatků za bankovní služby, pekárenských výrobků a obilovin. Dlouhodobějším faktorem je pak obrat v cenách pohonných hmot. Pro další měsíce odborníci očekávají mírnější hodnoty a tím, že na konci roku by se inflace měla pohybovat těsně nad čtyřmi procenty. Pro Davida Marka nejsou nyní uveřejněná čísla žádným překvapením.

Míra registrované nezaměstnanosti činila ke konci letošního dubna 8,3 procenta a klesla tak letos už potřetí. Ve srovnání se závěrem letošního března, kdy činila 8,7 procenta, se snížila o 0,4 procentního bodu. Podle analytika Patria finance Davida Marka mají na pokles nezaměstnanosti vliv zejména sezónní faktory, které se v tomto období každoročně opakují. Je to způsobeno zejména zvýšením pracovních příležitostí v zemědělství a stavebnictví.

Milan Kopp, Zita Senková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme