‚Vlády žádají o rušení dluhů.‘ Draghi varoval před ohrožením nezávislosti centrálních bank

Nezávislost centrálních bank po celém světě ohrožují vlády požadující různá podpůrná opatření od zrušení dluhů po nákupy dluhopisů a nízké úrokové sazby. Uvedl to podle agentury Reuters šéf Evropské centrální banky (ECB) Mario Draghi.

Nusa Dua (Indonésie) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šéf Evropské centrální banky (ECB) Mario Draghi

Šéf Evropské centrální banky (ECB) Mario Draghi | Foto: Kai Pfaffenbach | Zdroj: Reuters

„Žádají (centrální bankéře) o změnu úrokových sazeb, rušení dluhů. Žádají je také, aby dělali další věci, nakupovali dluhopisy,“ řek Draghi na výročním zasedání Mezinárodního měnového fondu (MMF) a Světové banky (SB) na indonéském ostrově Bali.

Nejhorší den pro euro od referenda o brexitu. Společná měma se propadla kvůli výrokům ECB

Číst článek

Strany italské vládní koalice letos během koaličních rozhovorů zvažovaly, že požádají ECB o odpuštění italského dluhu v objemu 250 miliard eur (6,4 bilionu Kč). Později však od této myšlenky ustoupily, připomněla agentura Reuters.

Draghi se o Itálii nezmínil, ale poukázal na Turecko, kde prezident Recep Tayyip Erdogan ostře kritizuje centrální banku a staví se proti zvyšování úrokových sazeb. Rostoucí úroky se nelíbí ani prezidentu Spojených států Donaldu Trumpovi, který kvůli nim tento týden opakovaně kritizoval americkou centrální banku (Fed).

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme