Čeští podnikatelé mají šanci nasbírat zkušenosti v zahraničí. EU jim nabízí placené stáže

Rozjíždíte podnikání, ale chybí vám zkušenosti? Díky programu Erasmus pro podnikatele je můžete čerpat v zahraničí. Pokud pořadatelé vyberou právě váš záměr, můžete vycestovat do jakékoliv členské země a tam se až půl roku učit od profesionálů v oboru. Stejně tak mohou začínající podnikatelé přijet do Česka.

Evropa Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Finanční správa v souvislosti s kontrolním hlášením DPH dosud podnikatelům prominula postihy za 88 milionů korun (ilustrační foto)

Podnikatel (ilustrační foto) | Zdroj: Fotobanka Profimedia

„Vůbec jsem nevěděla, jak na to. A v tu chvíli jsem se poprvé dozvěděla o programu pro začínající podnikatele,“ vypráví pro Radiožurnál Soňa Jonášová.

Před třemi lety zakládala neziskovou organizaci Institut cirkulární ekonomiky, která chce přispět k tomu, aby vznikalo méně odpadů. Zaregistrovala se na stránkách programu, vyplnila základní informace o sobě, nahrála životopis a podnikatelský záměr. Z databáze zkušených podnikatelů si vybrala protějšek na Slovensku.

„Potřebovala jsem někoho, kdo ví, jak to chodí v Česku, takže československá spolupráce pro mě byla úplně nejideálnější možností,“ říká.

Povědomí o nové ochraně osobních údajů roste. Připravuje se na ni přes 80 procent podnikatelů

Číst článek

Jednou ze dvou partnerských organizací programu Erasmus Enterpreneurs v Česku je Hospodářská komora. Ta od roku 2013 zprostředkovala výjezd 22 začínajících českých podnikatelů do zahraničí. Deset cizinců přijelo zase do Česka.

Program není omezen věkem. Začínající podnikatel pouze musí mít aktivní živnost kratší dobu než tři roky, zkušený podnikatel na druhé straně musí zase podnikat aspoň pět let. Komunikačním jazykem bývá angličtina.

Náklady hradí Evropské unie. „Začínající podnikatelé z toho programu dostávají peníze na úhradu nákladů spojených s jejich pobytem – letenky, ubytování, stravu a podobně. Hostující podnikatel za to nedostává nic. Benefitem pro něj je výměna zkušeností, nějaké nové nápady a třeba i navázání nových obchodních kontaktů,“ vysvětluje Andrea Hujová.

Program má v Česku ještě volné kapacity a přihlásit se může každý, kdo splňuje podmínky Je určen jak pro zkušené podnikatele, kterým nabízí vedení, podporu a sdílení zkušeností, tak i podnikatele začátečníky.

Lucie Kocurová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme