Ekonomické informace 9. května

Hovoříme o nových podmínkách podpory malým a středním podnikatelům, kterou se má zabývat vládní kabinet, a také o možné žalobě majitele B.C.L. Trading Baraka Alona na Komerční banku. Všímáme si také právě začínajícího brněnského veletrhu obranné a bezpečnostní techniky IDET.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

K novým podmínkám pro podporu malých a středních podnikatelů se na dnešním zasedání znovu vrátí vláda. Jednou z nejvýznamějších změn v novele příslušného zákona je snížení počtu zaměstnanců v podniku, který ještě může být považován za střední, z dosavadních 500 na 250. Ministerstvo průmyslu navrhne vládě také převzetí útlumové části Ostravsko-karvinských dolů. Podle mluvčí ministerstva Anny Stárkové by útlumem měl být pověřen státní podnik Diamo, který má s touto činností dostatečné zkušenosti.

Případná žaloba majitele B.C.L. Trading Baraka Alona na Komerční banku neovlivní její privatizaci. Prohlásila to mluvčí banky Marie Růžičková. Alonova firma zvažuje žalobu o náhradu škody ve výši až patnácti miliard poté, co Komerční banka neuspěla v Rakousku s návrhem na konkurs na společnost B.C.L., která jí měla způsobit osmi miliardovou ztrátu. Podle Růžičkové se banka proti odmítnutí konkursu odvolá.

Evropská komise zastavila vyšetřování osmi belgických a nizozemských bank kvůli kartelové dohodě o směnárenských poplatích uvnitř eurozóny. Jak připomíná náš bruselský zpravodaj Milan Fridrich, banky se zavázaly k minimálním poplatkům v rámci měnové unie, protože jednak neexistují kursové výkyvy a jednak je potřeba podpořit rozjezd eura v bankovkách.

Ostravští zastupitelé budou rozhodovat, zda hutní a strojírenská společnost Vítkovice převede na město tři sportoviště a hotel Atom. Převod čtyřlístku, jehož tržní cena se odhaduje na 245 miliónů korun, má proběhnout tak, že do nově založené akciové společnosti vloží Vítkovice prodávaný majetek. Ta podle ředitele pro restrukturalizaci Vítkovic Davida Kostruha se následně jako celek převede na město.

Přibližně 330 vystavovatelů z 23 zemí světa se představí na veletrhu obranné a bezpečnostní techniky a speciálních systémů - Idet, který dnes začíná na brněnském výstavišti. Podle manažera veletrhu Karla Torna se akce zúčastní všichni uchazeči o dodávku nadzvukových letadel pro českou armádu a s ním spojenými offsety.

Milan Kopp, Aleš Heřmánek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme