Ekonomické informace 23. 7. 2004

Splátkovému prodeji se v Česku stále mimořádně daří. Ceny pohonných hmot od začátku týdne výrazně poskočily. Železniční odbory chtějí managementu Českých drah zabránit, aby vyčlenil spediční činnosti do samostatné dceřiné firmy, do které by vstoupil strategický partner. Česká republika bude mít v zahraničí novou image.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Spotřební elektronika ve výloze obchodu

Spotřební elektronika ve výloze obchodu | Foto: Jan Rosenauer

Češi stále více nakupují na dluh. I v letošním roce se totiž mimořádně daří splátkovému prodeji a největší firmy v oboru zvýšily objemy obchodů v prvním pololetí o desítky procent. Pavel Sláma, ředitel společnosti Datart, Radiožurnálu řekl, že právě tento druh prodeje zaznamenává mnohem vyšší růst, než prodej za hotové.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Sláma: Splátkový prodej

Další podrobnosti přinese Radiožurnál v Ekonomickém magazínu krátce po čtvrt na deset.

Ceny pohonných hmot od začátku týdne výrazně poskočily. O 17 haléřů u benzinu Natural, který se tak v průměru prodává za 27 korun a 27 haléřů. Litr nafty teď stojí 24 koruny 46 haléřů, což je proti pondělí o 13 haléřů víc. Vyplývá to z aktuálních dat společnosti RR-Auto. Podle analytiků by pohonné hmoty mohly ještě zdražovat, kromě ceny ropy záleží i na kursu koruny k dolaru. Zatímco během dvou posledních dnů dolar výrazně posiloval, včera se jeho růst zastavil na 25,66 Kč. Euro se prodávalo za 31,50.

Železniční odbory chtějí managementu Českých drah zabránit, aby vyčlenil spediční činnosti do samostatné dceřiné firmy, do které by vstoupil strategický partner. Podle odborového předáka Jaromíra Duška by se tak dráhy vyčleněním lukrativní činnosti připravily o milionové příjmy. Odborové sdružení železničářů tomu chce zabránit všemi prostředky, nevylučuje ani stávku. Podle mluvčího drah Petra Šťáhlavského bude železniční společnost vlastnit dceřinou firmu zabývající se spedicí stoprocentně. Díky samostatnosti by mohla spedice podle něj získat nové zakázky. Letos už několikátou odborářskou výhrůžku stávkou považuje za zbytečnou, zvláště proto, že všechny změny musí projednat jak dozorčí rada, tak i odbory.

Česká republika bude mít v zahraničí novou image. Původní zkrácený název naší země Czechia se pro cizince změnil zpět na anglické Czech Republic, což je překlad oficiálního jména naší země. Na používání nového loga se dohodly vládní agentury CzechTourism, CzechTrade a CzechInvest. Důvodem prý je mimo jiné i to, že se Czechia cizincům pletla s Čečnou, která patří k nejkrizovějším oblastem světa. Radiožurnálu to řekla mluvčí CzechInvestu Jana Víšková.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Víšková: Nové logo ČR

Čeští zemědělci se bojí zavlečení chorob z Polska, odkud se po vstupu do unie dovážejí brambory v rámci volného trhu už bez omezení. Jak prohlásil František Novák - předseda Ústředního bramborářského svazu - je pětina z kontrolovaných vzorků podezřelá z výskytu závažného bakteriálního onemocnění. Proto se budou muset dovozci brambor ze všech zemí Evropské unie od srpna prokazovat osvědčením o nezávadnosti. Pro domácí zemědělce jsou ale polské brambory i ekonomickou hrozbou, protože jsou nejlevnější v Evropě. Polský ministr zemědělství Wojciech Olejniczak ale tvrdí, že se není čeho bát, protože z Polska se podle něj nedají vyvážet brambory bez patřičné kontroly. To zaručuje jejich odpovídající kvalitu.

Marika Táborská, Michal Fila Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme