Ekonomické informace 15. 6. 2005

Vláda dnes projedná návrh ministra financí Bohuslava Sobotky na úpravu daňového systému. Na daních by podle Sobotky mělo ušetřit až devadesát procent pracujících. Například s příjmem do 20 ti tisíc korun, by roční úspora činila 4 tisíce. S vyšším příjmem úspory klesají.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

detail korunové mince

detail korunové mince | Foto: Česká národní banka

Návrh předpokládá, že živnostníci by měli nárok na výdajové paušály ve výši 50 procent. Analytik PPF Pavel Kohout sim myslí, že návrh je špatný.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Kohout: Kritika návrhu

Evropská unie počítá s radikální cukerní reformou. V jejím důsledku bude zcela zlikvidována nebo výrazně utlumena výroba cukru ve čtyřech evropských zemích. Jde o Řecko, Irsko, Itálii a Portugalsko - vyplývá to z interního dokumentu, který citovala agentura Reuters. Reforma předpokládá, že se cena cukru v unii do dvou let sníží zhruba o 39 procent. Česká republika se prý útlumu nemusí obávat, i když dojde ke snížení produkce. Řekl to poslanec Evropského parlamentu Jan Březina.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Březina: Cukerní reforma

Český ministr zemědělství Petr Zgarba se domnívá, že návrh reformy je pro naše zemědělce a cukrovarníky výhodný. Oproti původní verzi se totiž nesníží výrobní kvóty, takže zůstaneme soběstační a nebudeme muset cukr dovážet.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Zgarba: Cukerní reforma

To je pro bývalou cukrovou mocnost - kterou jsme bývali, skutečně povzbuzující.

Podniky, které se zúčastní šestého rámcového programu Evropské unie pro výzkum a vývoj, by mohly dostat finanční podporu až 250 tisíc korun. Navrhuje to ministerstvo průmyslu a obchodu v materiálu, dnes projedná vláda. Účast českých firem je u evropských programů nižší než u zemí bývalé patnáctky. Hlavním důvodem jsou podle mluvčího resortu Ivo Mravinace vysoké náklady na přípravu projektu.

Přehrát

00:00 / 00:00

I. Mravinac: Podpora výzkumu

Kolektivními smlouvami, které mezi sebou uzavřou odborové a zaměstnavatelské svazy, se zřejmě budou muset řídit i firmy, které se na těchto dohodách nepodílely. Změny vyplývají z novely, kterou schválila sněmovna. Přehlasovala tak veto prezidenta republiky Václava Klause.

Pokladny českých obchodníků se v dubnu plnily opět o něco rychleji, než před rokem. Myslí si to alespoň hlavní ekonom HVB Bank Pavel Sobíšek. Podle něj růst maloobchodních tržeb dosáhl v dubnu 3 a půl procenta, což bylo obdobné tempo jako měsíc před tím. Přesné údaje má dnes zveřejnit Český statistický úřad.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Sobíšek: Maloobchodní tržby

Energetická firma ČEZ uvažuje o tom, že během příštích pěti let zvedne ceny elektřiny. Podle jejího mluvčího Ladislava Kříže to bude nutné kvůli tomu, aby byly peníze na vybudování nových elektráren. Většina z nich je totiž starší než 30 let.

Přehrát

00:00 / 00:00

L. Kříž: Stáří elektráren

Milan Kopp, Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme