Dělení daní podle hejtmanů diskriminuje některé kraje. Žádají nová kritéria, stála by 12 miliard korun

Opravy silnic, středních škol a nemocnic. Právě na tyto investice některým regionům chybí peníze. Podle hejtmanů ze šesti krajů je to i kvůli tomu, že současné rozdělování výnosů z daní je pro ně diskriminační. Dotýká se to menších a chudších regionů, ale taky těch větších a bohatších. V přepočtu na obyvatele totiž dostávají méně peněz než jiné kraje. Někteří hejtmani to teď chtějí změnit. A žádají i o to, aby stát regionům z daní posílal více.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šest hejtmanů se složkami s jednotným nápisem Férové financování krajů tento týden doneslo návrhy na změny demonstrativně přímo do Poslanecké sněmovny.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si reportáž Jany Karasové

„Středočeský, Liberecký, Karlovarský, Pardubický, Jihomoravský a Zlínský. Jsme hejtmani napříč koalicí a opozicí a jde nám o to, aby stát začal rozdělovat daně spravedlivě,“ vysvětluje středočeská hejtmanka Petra Pecková z hnutí STAN.

Poukazuje na to, že nyní se peníze dělí podle pevných procent určených v roce 2004. Nově by se podíly mohly počítat každý rok podle sedmi kritérií.

„Počet obyvatel, délka silnic, počet žáků středních škol, počet výjezdových skupin záchranky, počet urgentů prvních příjmu a rozloha kraje,“ vyjmenovává kritéria návrhu hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich z KDU-ČSL.

Některé regiony se změny snažily prosadit už dřív. Jeden z návrhů je ve Sněmovně zařazený do prvního čtení. Zatím se na něj ale nedostalo.

„Sněmovna, nejen tato, ale všechny předchozí, k řadě návrhů přistoupily tak, že je nikdy neprojednaly. To není úplně v pořádku, ostatně i to, že stojíme v předsálí tiskové místnosti vypovídá o tom, jak Sněmovna vnímá regiony a jejich fungování. Jsme prostě obyčejní hejtmani,“ připomíná hejtman Libereckého kraje Martin Půta ze Starostů pro Liberecký kraj.

Nejprve vláda, pak změny

Hejtmani doufají, že společný postup jim zajistí, aby se jejich záměr dostal ze sněmovních chodeb do sálu dolní komory.

Najít spravedlnost. Kraje připravují ústavní stížnost i změnu zákona kvůli daním, říká hejtmanka Pecková

Číst článek

Nejdřív se ke všem tiskům musí vyjádřit vláda. Tento týden projednala návrh, který podalo zastupitelstvo Zlínského kraje. Podobně jako ostatní kromě změn v systému přerozdělování navrhuje i navýšení peněz, které by kraje dostávaly z výnosů daní.

„Ostatní kraje se obávají toho, aby na novém rozdělování nebyly bity ve svých příjmech. Proto je v návrhu navýšení podílu na sdílených daních tak, aby ani Ústecký kraj, který by na tom byl nejhůř, nedostal nominálně méně peněz než podle současného rozdělování,“ vysvětluje Půta.

Navýšení se nicméně kabinetu nelíbí. Podle ministerstva financí by státní rozpočet ročně přišel o 12 miliard korun. Nakonec ale ministři na vládě odhlasovali neutrální stanovisko.

„Jasně jsme řekli, že bychom byli rádi, aby v optimálním případě byla na změnách parametrů shoda za celou Asociaci krajů, tedy aby se na tom kraje shodly. To se zatím nepodařilo. Je ale prostor o tom dále jednat a hledat řešení,“ řekl po jednání vicepremiér Marian Jurečka z KDU-ČSL.

Hejtman Půta: Rozdělování daní pro kraje je téměř dvacet let staré a neodpovídá současnosti

Číst článek

K dalším nejméně třem návrhům se vláda vyjádří příští týden. Sněmovna by pak o všech mohla jednat společně.

Podporu úpravy zřejmě najdou u opozičního hnutí ANO. „Tento tisk podporujeme, myslíme si, že logicky a spravedlivě si všechny kraje, s výjimkou hlavního města Prahy, polepší,“ říká jeho poslanec Radek Vondráček.

Aby šestice krajů přesvědčila i vládní pětikoalici, připouští například odložení účinnosti pravidel nebo jejich postupnou změnu. Pokud by návrh opět zapadnul, chtějí se hejtmani obrátit na Ústavní soud.

Jana Karasová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme