Česká spořitelna dokončila nákup úvěrů Sberbank. Zaplatila přes 41 miliard korun

Česká spořitelna dokončila nákup úvěrového portfolia Sberbank CZ. Převod úvěrového portfolia očištěného o nesplácené a jinak problémové úvěry stvrdil zápis v rejstříku. Za úvěry v nominální hodnotě 47,1 miliardy korun zaplatila spořitelna 41,053 miliardy Kč. Během dubna budou klienti Sberbank CZ převedeni do České spořitelny, řekla novinářům správkyně Sberbank Jiřina Lužová. Od května již budou splácet úvěry na nové účty.

Praha (Aktualizováno: 10:21 5. 4. 2023) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sberbank

Sberbank | Foto: Katherine Vašíčková | Zdroj: Český rozhlas

Pražský městský soud prohlásil konkurz na Sberbank CZ koncem loňského srpna. ČNB na začátku května pravomocně odebrala bance bankovní licenci a pražský městský soud poté poslal banku do likvidace.

Stavební spoření se může státu hodit, bez podpory se ale nejspíš zhroutí, varuje bankéř Juchelka

Číst článek

Kroky k odnětí licence zahájila ČNB 28. února 2022. Důvodem bylo zhoršení situace Sberbank CZ kvůli odlivu vkladů po zahájení ruské invaze na Ukrajinu.

V dubnu se budou převádět data k úvěrům klientů ze Sberbank CZ do spořitelny. V době převodu ještě budou moci tito klienti splácet své úvěry a řešit neodkladné záležitosti týkající se správy převáděných úvěrů přes Sberbank CZ, avšak od 1. května 2023 jim již bude plnou obsluhu poskytovat Česká spořitelna.

Smluvní podmínky úvěrů, včetně úrokových sazeb dohodnutých ve Sberbank CZ se převzetím úvěrového portfolia Českou spořitelnou nemění. Do konce dubna tedy budou klienti splácet své úvěry na účty ve Sberbank CZ, od 1. května pak na nové účty ve spořitelně.

Uspokojení věřitelů

„Vypořádáním kupní smlouvy s ČS jsme získali klíčové finanční prostředky potřebné k uspokojení pohledávek věřitelů Sberbank CZ. V tuto chvíli také dokončujeme prodej korporátních dluhopisů náležejících do majetkové podstaty Sberbank CZ a otevřeli jsme i nabídkové řízení na prodej zbylé části úvěrového portfolia banky,“ uvedla Lužová.

Jen podvodník potřebuje znát váš PIN. ‚Vybílí‘ účet a ještě si požádá o úvěr, varuje Česká národní banka

Číst článek

Věří proto, že bude moci přistoupit k vypořádání pohledávek věřitelů formou částečného rozvrhu ve druhé polovině letošního roku.

Získaná kupní cena společně s dostupnou hotovostí banky včetně narostlých úroků a předpokládaným výtěžkem ze zpeněžení ostatních aktiv Sberbank CZ bude postačovat k plnému uspokojení věřitelů v první skupině (garanční systém) i druhé skupině (fyzické osoby a malé a střední firmy).

S velkou pravděpodobností umožní i téměř stoprocentní uspokojení věřitelů ve třetí skupině, což jsou kraje, města, obce a velké společnosti.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme