Potravináři mají velké zisky a měli by zlevňovat, tvrdí ministr Výborný. ‚Musíme investovat,‘ oponují mu

„Energie se sice uklidnily, ale nesnížily se všechny vstupní náklady,“ míní šéfka potravinářů Dana Večeřová (ilustrační foto) | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Řada velkých potravinářských firem skončila loni s rekordními zisky. Premiér Petr Fiala (ODS) je vyzval, aby zlevnily. Obchodníci ale popírají, že by jejich výdělky byly tak vysoké, aby mohli ceny upravit. „Energie se sice uklidnily, ale nesnížily se všechny vstupní náklady,“ míní šéfka potravinářů Dana Večeřová v pořadu Pro a proti Českého rozhlasu Plus. „Budu na ně vyvíjet neformální tlak,“ slibuje ministr Marek Výborný (KDU-ČSL).

Pro a proti Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Domnívám se, že všechny články řetězce mají hrát podle férových pravidel. Nemají jít na nepřiměřené marže či obchodní přirážky. Platí to i pro potravináře,“ tvrdí ministr zemědělství Výborný. Situace není podle něj natolik závažná, jak se dřív tvrdilo.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dovolují zisky potravinářů výraznější zlevnění produktů? Diskutují prezidentka Potravinářské komory Dana Večeřová a ministr zemědělství Marek Výborný

Prezidentka Potravinářské komory ale upozorňuje na nepochopení významu zisků. „Zisky primárně slouží k inovacím a investicím do výroby, nikoliv ke zlevňování potravin. Jestliže mají potraviny zlevňovat, pak musí zlevnit všechny vstupní náklady,“ míní Dana Večeřová.

Za snížením cen například mléčných produktů stojí podle ní právě zlevnění počátečních nákladů. Ty ovšem neklesají tak razantně, domnívá se Večeřová.

Výborný je přesvědčený, že i díky vládní pomoci se zmíněné náklady snížily dostatečně. „Zastropovali jsme ceny energií a snažili jsme se celý trh stabilizovat. Jakkoli se to zdálo loni tragické, tak se to skutečně povedlo,“ tvrdí ministr.

Z vládních čísel podle něj vyplývá, že se zisk u největších potravinářských společností pohyboval v rozmezí 20 až 220 milionů korun.

‚Bouře ve sklenici vody.‘ Škrt dotací pro Madetu a další moc neušetří, potravináři se začnou podporovat jinak

Číst článek

„Uznávám, že se ceny energií uklidňují a naše obavy se nenaplnily úplně,“ přiznává Večeřová. Upozorňuje ale, že řada malých a středně velkých potravinářů se musela v uplynulých měsících zadlužit, aby splatila nedoplatky na energiích. „To se také do nákladů propisuje,“ dodává.

‚Ostrá konkurence‘

Vývoj cen také ovlivňují zahraniční dodavatelé. „Naši největší konkurenti – Německo, Polsko, Maďarsko a Slovensko – mají poloviční ceny energií,“ popisuje šéfka potravinářů. Z toho důvodu jsou některé produkty mimo Česko daleko levnější.

„Je to velmi ostré konkurenční prostředí. Potravináři nemohou zlevnit, a ještě bojují s ostatními dodavateli,“ upozorňuje.

Ministr s tímto argumentem souhlasí, ale vrací se k původní tezi. „Musíme se bavit o přiměřenosti zisku,“ tvrdí Výborný. Zamýšlí proto s výrobci o cenách potravin mluvit. „Zítra (ve čtvrtek, pozn. red.) budu jednat i se zástupci řetězců a vyvíjet na ně neformální tlak,“ upřesňuje lidovec.

Výborný prosazuje jednotnou evropskou daň na tiché víno. Nechce zvýhodňovat české výrobce

Číst článek

Chce argumentovat mimo jiné tím, že stát během uplynulé krize potravinářům pomáhal a teď očekává, že producenti přispějí k levnějším potravinám.

Večeřová sice dialog s obchodními řetězci podporuje, ale debata o přiměřenosti zisků je podle ní zavádějící. „220 milionů korun zní jako hodně, ale pokud to přepočítáme na procenta, tak se řádově pohybujeme v rozmezí zisku jednoho až pěti procent,“ dává do kontextu.

Jakákoliv firma pro udržení svého provozu potřebuje zisk až dvě procenta, doplňuje prezidentka Potravinářské komory. Další část z nich totiž plyne do inovací a prostor pro zlevnění podle ní příliš nezbývá.

Poslechněte si celou diskusi v audiozáznamu v úvodu článku. Moderuje Lukáš Matoška.

Lukáš Matoška, fos Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme