Češi mění dodavatele energií. ‚Snaží se něco udělat s postupným snižováním cen,‘ říká analytik

Přes 140 tisíc odběratelů vyměnilo v lednu svého dodavatele elektřiny. To je zhruba o 40 tisíc víc než ve stejném období loňského roku. Vyplývá to z dat operátora trhu s elektřinou. V případě plynu změnilo dodavatele zhruba 40 tisíc odběratelů.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poplatky za energie (ilustrační foto)

Přes 140 tisíc odběratelů vyměnilo v lednu svého dodavatele elektřiny | Zdroj: Profimedia

Na otázku Kdo patří mezi lidi, kteří mají zájem měnit dodavatele energií, energetické firmy nechtěly odpovídat. Z údajů srovnávačů cen energií ale vyplývá, že se jedná především o lidi, kteří mají zafixované vysoké ceny energií z předchozích let, a lidi, kterým končí výhodné tříleté fixace.

Přehrát

00:00 / 00:00

Do jaké míry může být změna dodavatele energií výhodná? A vyplatí se vypovědět smlouvu i se sjednanou fixací? To zjišťoval redaktor Patrik Salát

„Spíš se setkáváme s klienty, kteří uzavřeli smlouvy během energetické krize a snaží se s postupným snižováním (cen) něco udělat,“ potvrzuje pro Radiožurnál analytik srovnávače Ušetřeno Tomáš Vrňák.

Takoví lidé můžou mít zafixováno kolem hranice bývalých vládních stropů - u elektřiny kolem pěti tisíc korun za jednu megawatthodinu a u plynu kolem dvou a půl tisíc korun za megawatthodinu.

„Průměrná cena elektřiny se v současnosti pohybuje okolo čtyř tisíc korun za megawatthodinu bez DPH. Vidíme ale spoustu nabídek, u kterých se elektřina dostává na rozmezí třech a třech a půl tisíce korun,“ upozorňuje analytik srovnávače Kalkulátor Lukáš Kaňok. Podle něj se lidem s vyšší zafixovanou cenou vyplatí odejít k jinému dodavateli i s případnou pokutou.

Pokuta

Jak velká pokuta při vypovězení smlouvy hrozí, záleží na tom, jak dlouho ještě smlouva u stávajícího dodavatele poběží a s jakou společností má odběratel smlouvu. Výše sankce se pohybuje zhruba od dvou do sedmi tisíc korun.

Ceny elektřiny a plynu dál klesají. S nabídkou pod 3500 korun bych klidně na rok zafixoval, radí expert

Číst článek

U Moravských naftových dolů například hrozí, při nedodržení smlouvy s fixací, sankce šest a půl tisíce korun. U Pražské plynárenské je to pět tisíc korun. U E.ONu je pokuta u starších smluv pět a půl tisíce korun, u novějších se počítá podle doby, o kterou se smlouva zkracuje.

Dodavatelé energií upravují ceníky průběžně a další zlevňování nevylučují. Na začátku února přistoupil k úpravě ceníku u fixovaných produktů elektřiny pro stávající zákazníky E.ON.

„Revidujeme ceníky na měsíční bázi a od února jsme snížili ceny plynu pro nové i stávající zákazníky v řádu stokorun za megawatthodinu,“ říká mluvčí společnosti Innogy Linda Filuszová.

Nedávno oznámil snížení cen v řádech stovek korun u fixovaných produktů také ČEZ. Od března se chystají upravit ceníky též Moravské naftové doly. Zlevnit chce v blízké době i Pražská plynárenská.

Patrik Salát Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme