Bundes Banka snížila kvůli recesi v eurozóně výhled růstu německé ekonomiky

Německá centrální banka snižuje výhled růstu německé ekonomiky na letošní i příští rok. Zatímco původně Bundes Banka předpokládala, že ekonomika v roce 2012 poroste o jedno procento, nakonec to podle ní bude o 0,7 procenta. Příští rok počítala banka s růstem o 1,6 procenta, teď svůj odhad revidovala na pouhé 0,4 procenta.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Montáž vozu v automobilce v Lipsku

Montáž vozu v automobilce v Lipsku | Foto: Klára Stejskalová

Důvodem ke snížení odhadu růstu německého hospodářství je podle ekonomického experta Petra Robejška zcela nejisté prostředí jak Evropě, tak i v globálním měřítku.

„Všichni upozorňují na to, že ten odhad Spolkové banky je docela optimistický a předpokládá, že se krize v eurozóně dále nezhorší. A zároveň, ačkoliv o tom se nemluví, se předpokládá, že aktivita čínské ekonomiky nepropadne do krize, nebo se dokonce nějakým způsobem vzpamatuje z momentální letargie.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Výhled německé ekonomiky komentoval ve Světě o deváté ekonomický expert Petr Robejšek

„To jsou všechno předpoklady, které jsou hodně optimistické. Můžou vyjít – já osobně si myslím, že určitě nevyjdou na 100 procent,“ poznamenal Robejšek ve Světě o deváté.

Dopady zhoršeného výhledu ekonomiky na německý trh práce ale podle něj zřejmě nebudou fatální. Dá se očekávat, že míra nezaměstnanosti přesáhne 7 procent, ale ne dramaticky, pokud Německo nezasáhne hlubší recese.

Vyššímu růstu nezaměstnanosti chce spolková vláda nadále čelit podporou práce na zkrácený úvazek, takzvaného kurzarbeitu.

„Německá vláda již opět aktivovala svůj program, který umožňuje, že podniky sice mohou zaměstnávat svoje pracovníky kratší dobu, to znamená oni pracují kratší čas, ale dostávají plnou mzdu, a ten rozdíl doplácí agentura pro práci, tedy spolková instituce.“

„A právě vzhledem k tomu, jak se situace bude s největší pravděpodobností vyvíjet, tak aby dostali podniky a manažeři plánovací jistotu, bylo řečeno, že se prodlužuje tato možnost financovat pracovníky až na 12 měsíců,“ uvedl Petr Robejšek.

Marika Táborská, Barbora Kreuzerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme