Přijít o práci kvůli novým technologiím? Ženám to hrozí více než mužům, zjistili vědci

Pravděpodobnost, že přijdou kvůli novým technologiím o práci, mají spíše ženy než muži. Častěji totiž vykonávají činnosti, kde je vyšší než 90procentní pravděpodobnost automatizace, zjistila studie amerického výzkumného centra Institute for Women's Policy Research, z níž citují agentury AP a DPA.

New York Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pracovníci v kanceláři

Ze zaměstnanců, kteří by kvůli automatizaci mohli přijít o práci, tvoří ženy 58 procent (ilustrační foto) | Zdroj: Pixabay | CC0 1.0,©

Mezi takové pozice patří povolání, jako je administrativní pracovník, úředník, účetní nebo pokladní – a ty zhusta zastávají právě ženy.

Na každých sedm mužů v činnostech s vyšší než 90procentní pravděpodobností, že je převezmou technologie, připadá deset žen, uvádějí autoři studie. Ze zaměstnanců, kteří by kvůli automatizaci mohli přijít o práci, pak ženy představují 58 procent.

Skladníka zastoupí robot v práci na 81 procent. Zkuste si, jak je na tom vaše povolání

Číst článek

Zároveň ale ženy často vykonávají i taková zaměstnání, kde naopak riziko ztráty pracovního místa hrozí nejméně. To bývají typicky pečovatelská povolání. Jsou to ale také profese, které ve Spojených státech patří k těm nejhůře placeným.

Nižší ohodnocení

Ročně si takoví pracovníci přijdou v USA jen na 20 000 až 25 000 dolarů (453 000 až 566 000 korun). Typicky mužské profese – jako technické a manažerské činnosti – bývají ohodnoceny výrazně lépe.

Jako možné východisko z pro ženy patové situace studie uvádí zvyšování kvalifikace. Na to ale ženy často kvůli péči o děti a starší příbuzné nemají dostatek času. Autoři studie proto navrhují, aby se v zájmu zatraktivnění pečovatelské profese zvýšilo i její odměňování.

O rychlosti, s jakou se automatizace bude prosazovat, studie detailně nehovoří. Bude prý záviset na tom, jak nové technologie začnou přijímat zákazníci.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme