Akcie Facebooku zahájily vzestupem o zhruba 12 procent

Vzestupem o přibližně 12 procent zahájily svůj debut akcie Facebooku. Růst se ale brzy zmírnil. Teď se akcie prodávají za zhruba 40 dolarů, tedy se ziskem pěti a půl procenta. Akcie Facebooku se budou ode dneška prodávat pod zkratkou FB na trhu Nasdaq.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Akcie Facebooku se začaly obchodovat na newyorské burze a jejich cena na začátku prudce stoupla.

Akcie Facebooku se začaly obchodovat na newyorské burze a jejich cena na začátku prudce stoupla. | Zdroj: Reuters

První veřejná nabídka akcií Facebooku se stala pro mnohé událostí burzovního roku. Jedná se o rekordní veřejnou nabídku akcií v technologickém sektoru a třetí největší ve Spojených státech.

Analytik Patria Finance Branislav Suták odhadl ve své studii reálnou cenu akcií Facebooku ale podstatně níž, než kam se nakonec dostala.

Přehrát

00:00 / 00:00

Analytik Patria Finance Branislav Suták a internetový publicista Miloš Čermák mluví o uvedení akcií Facebooku na burzu v Ozvěnách dne na Radiožurnálu.mp3

„My jsme přistoupili k ocenění akcií Facebooku na základě ve finanční sféře klasicky používaného třístupňového diskontovaného cash-flow modelu, kde pro nejbližší tři roky počítáme s fází rapidního růstu tržeb, který potom bude z tranzitivní fáze se postupně blížit k dlouhodobě udržitelnému růstu, který je pro terminální fázi stanoven na růst tržeb, který zhruba kopíruje nominální růst HDP,“ vysvětluje Branislav Suták.

Dodává, že terminální fáze by podle jeho odhadu měl nastat zhruba do deseti let a cena akcií by se měla pohybovat mezi 25 a 30 dolary.

Internetový publicista Miloš Čermák soudí, že o úspěchu akcií Facebooku je zatím předčasné mluvit:

„Úspěch samozřejmě sám o sobě je, že se Facebook rozhodl pro cenu 38 dolarů. Je to sebevědomý start a uvidíme, jak se cena bude vyvíjet.“

‚Jen bublina‘

Jan Pravda ze společnosti Pravda Consulting označuje Facebook za de facto nejpopulárnější firmu na světě. „Prostě má miliardu členů a očekává se od ní, že ovládne téměř veškeré dění v soukromé komunikaci na internetu,“ říká.

Podle Pravdy se ovšem jedná o bublinu, která splaskne. „Protože na to, aby ta firma měla skutečně hodnotu nějakých 100 miliard, tak by musela mít obrat ne něco přes 2 miliardy, ale něco kolem řádově padesátinásobku toho,“ uvádí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hosty pořadu Stalo se dnes na Radiožurnálu byli Jan Pravda ze společnosti Pravda Consulting a Petr Kočí ze serveru Lupa.cz

Nevylučuje ovšem, že se výkonnost Facebooku ve vydělávání peněz výrazně zlepší během roku až dvou. Odhaduje ale, že poté se akcie vrátí buď na dnešní hodnotu, nebo ještě o něco výše.

Tržní hodnota sociální sítě Facebook se nyní vyšplhala na zhruba 110 miliard dolarů a z jejího zakladatele Marka Zuckerberga, který si podržel majoritní podíl, se stal jeden z nejbohatších lidí planety.

Hned po Googlu je Facebook nejvíce navštěvovanou stránkou a do jeho sociální sítě je zapleteno více než 900 milionů uživatelů.

Velkou neznámou do budoucna je ale jeho schopnost vytvářet zisk a úspěch na poli mobilních aplikací. Mnozí analytici proto od koupě akcií Facebooku odrazují hlavně nezkušené investory.

Silvie Třeslínová, Jan Richter, Eva Presová, Matěj Skalický, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme