V Paříži vyšel nový průvodce Michelin, hvězdu obhájila i Babišova restaurace
V Paříži dnes vyšel nový průvodce restauracemi Michelin, a to netradičně přímo na ministerstvu zahraničí. Michelinskou hvězdou se může pyšnit celkem 609 francouzských podniků, z toho 503 má jednu. Obhájila ji i restaurace českého vicepremiéra a ministra financí Andreje Babiše.
Pro francouzské podniky je ocenění stále velmi prestižní záležitostí.
Svědčí o tom i fakt, že se letošní hvězdy vyhlašovaly právě na ministerstvu zahraničí, kde ceremoniálu předsedal sám šéf resortu Laurent Fabius.
Francie si totiž dobře uvědomuje, že michelinský průvodce je výborný exportní artikl, podle kterého se lidé řídí. Pokud má nějaká restaurace jednu nebo dokonce více hvězd, je to velká reference.
Ve Francii vyšel nový průvodce restauracemi Michelin. Ceremoniál i udělování michelinských hvězd přiblížil zpravodaj v Paříži Jan Šmíd
Když ocenění získá, okamžitě se to projeví na návštěvnosti a podnik má hodně dopředu plný rezervační list.
Držitelem prestižních tří hvězd se pro rok 2015 stala restaurace La Bouitte v Savojských Alpách.
Kuchařem roku byl - také se třemi hvězdami - prohlášen 46letý Yannick Alléno, který řídí restauraci Pavillon Ledoyen u pařížské třídy Champs-Elysées.
Michelinskou hvězdu má od loňska i La Paloma českého vicepremiéra a ministra financí Andreje Babiše v městečku Mougins. Podnik s výhledem na letovisko Cannes byl přitom otevřen jen rok předtím. Ocenění obhájil i letos.
La Paloma Andreje Babiše si udržela hvězdičku Michelin. Inspektory nevylekal ani krokodýl - byl už po jídle ... pic.twitter.com/2oVXaKCPQu
— Jan Smid (@JanSmidcro) February 2, 2015
Rozhodují i toalety
Michelin podniky hodnotí nejen podle pokrmů a kuchyně, důležité jsou také prostory - například vzdálenost stolů od sebe - nebo stav toalet. Vše zjišťují průvodci inkognito.
Michelin vydává i průvodce po zahraničních restauracích. V České republice mají michelinskou hvězdu pražské restaurace La Degustation a Alcron hotelu Radisson. Loni ji obhájily už potřetí.
Ne všechna kritéria jsou ale jasná. Systém, který karikuje film Křidýlko nebo stehýnko s Louisem de Funèsem, tak stále platí a debatuje se o tom, jestli je spravedlivý.
Michelinský průvodce vychází od roku 1900, hvězdičkový systém zavedl v roce 1933. Tři hvězdy znamenají „výjimečnou kuchyni, která stojí za cestu“, zatímco dvě značí „výbornou kuchyni, která stojí za zajížďku“ a jednu hvězdu dostávají velmi dobré restaurace ve své kategorii.