Lidské střevo je jako korálový útes

Naše strava neovlivňuje jen bakterie, které žijí ve střevech. K našim dietním výstřelkům je zřejmě stejně citlivé i společenství střevních virů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jídlo, ilustrační foto

Jídlo, ilustrační foto | Foto: stock exchange, Janusz Gawron

Lidská střeva jsou domovem nejen bakterií, ale také mnoha různých virů. O tom, jaký vliv mají na náš zdravotní stav, zatím víme velmi málo. „Naše těla jsou jako korálové útesy,“ přirovnává doktor Frederic Bushman z Pensylvánské univerzity. Obývá je množství různých organismů, které interagují mezi sebou i s námi samotnými. Význam těchto interakcí je zvláště významný v případě tak delikátního ekosystému, jakým je lidské střevo.

Výsledky nové studie ukazují, že společenství střevních virů je velmi dynamické a jeho složení se může měnit prakticky ze dne na den. Zúčastnilo se jí šest zdravých lidí - některým z nich vědci naordinovali dietu s nízkým obsahem tuku a velkým množstvím vlákniny, další jedli nepříliš zdravou stravu s vysokým obsahem tuku a minimem vlákniny a jeden člověk mohl jíst vše, co chtěl. Během osmi dnů po zahájení diety vědci sekvenovali DNA střevních virů získaných ze vzorků stolice. Na počátku mezi složením střevních virů panovaly značné individuální rozdíly. Jakmile však lidé začali jíst stejný typ diety, změnil se poměr zastoupení jednotlivých virů a celá společenství si začala být podobnější. Znamená to, že způsob stravování neovlivňuje pouze střevní bakterie, ale také viry.

Zdroj: Cold Spring Harbor laboratory, Genome Research

redakce ČRo Leonardo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme