Jižní Korea chce jednat s KLDR o znovuotevření průmyslové zóny Kesong

Jihokorejská vláda dnes navrhla Severní Koreji rozhovory o obnově společné průmyslové zóny Kesong. Tu KLDR počátkem dubna uzavřela, když reagovala na vyostřené vztahy obou zemí. Návrh je od té doby první výzvou k rozhovorům.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Průmyslová zóna v severokorejském Kesongu, kde společně pracují lidé z Jižní i Severní Koreje

Průmyslová zóna v severokorejském Kesongu, kde společně pracují lidé z Jižní i Severní Koreje | Zdroj: Reuters

Soul Pchjongjangu nabízí jednání o obnově provozu průmyslové zóny, návrh však obsahuje pro Severokorejce i nepříjemnou podmínku. Pokud Severní Korea na jednání nepřistoupí, bude to pro ni mít prý „vážné následky“.

V Kesongu i po jeho uzavření zůstává stále asi 180 jihokorejských občanů, kterým prý už docházejí zásoby jídla. Ze severokorejských dělníků nezůstal v komplexu nikdo.

Přehrát

00:00 / 00:00

O nabídce na jednání ze strany Jižní Koreje i o historii průmyslové zóny informovala asijská zpravodajka ČRo Kateřina Procházková

Soul s Pchjongjangem tuto speciální průmyslovou zónu otevřely před jedenácti lety. V uzavřeném komplexu u hranic funguje přes sto jihokorejských podniků. Ty ve svých továrnách zaměstnávají asi 53 tisíc Severokorejců. Za jejich plat a pronájem budov ročně získává Severní Korea od Jižní 90 milionů dolarů.

Ani jihokorejské firmy netratí. Kvůli nízkým mzdám, tedy nižším než na Jihu, které severokorejským dělníkům vyplácí, slušně vydělávají. Jde tedy o vzájemně výhodný obchod.

Průmyslový park Kesong je důležitý i z toho hlediska, že je jediným projektem, na němž země spolupracují.

Zájem KLDR i Jižní Koreje je znovu Kesong otevřít, hlavně tedy kvůli ekonomickým zájmům. Ovšem má-li se tak stát, bude mu zřejmě muset předcházet zlepšení vzájemných vztahů. To si myslí i přední jihokorejský politolog profesor Chung-in Moon z Yonsei Univerzity.

„Jestliže napětí mezi Korejemi bude přetrvávat, není možné, aby byl Kesong znovu otevřen. Média tvrdí, že Pchjongjang má na obnovení této průmyslové zóny velký zájem, ročně z ní totiž přiteče do státní pokladny Severní Koreje asi 90 milionů dolarů. Kesong byl ale vytvořen na vzájemné důvěře. Ta je teď narušena a nedojde-li k jejímu obnovení, žádná spolupráce podle mě nemůže fungovat. Jižní Korea by tedy měla přijít s nějakým vstřícným gestem, nabídkou,“ poznamenal v rozhovoru pro Český rozhlas profesor Moon.

Průmyslová zóna Kesong | Foto: ČTK

Kateřina Procházková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme