Zelenina poputuje do skladů Potravinové banky Ústeckého kraje a odtud do organizací pomáhajících potřebným. Každou zelnou hlávku musí dobrovolníci zbavit špatných listů, aby zelí vydrželo co nejdéle.
Čína a Jižní Korea vedou spor o kimči – tradiční korejský pokrm ze zelí a fermentované zeleniny. Jihokorejcům se nelíbí název, který Číňané pro přílohu používají
Automaty na mléko jsou poměrně rozšířené. Ale hned vedle je unikát. Automat na Nošovické kysané zelí. „Denně se prodá kolem padesáti sáčků. Lidé sem jezdí dokonce i ze Slovenska,“ říká Ivana Bolíková.
Kvašené potraviny zažívají comeback, a tak se rádi a s pokorou vracíme k tradičním přípravám uchování potravin, kysané zelí je jedním z nejzdravějších příkladů.
Pythagorova věta má 24 slov, desatero božích přikázání 179, americká deklarace nezávislosti obsahuje 1300 a unijní vyhláška o prodeji zelí má 26 911 slov. To je jedna z verzí vtipu, který poukazuje na byrokratickou přebujelost osmadvacítky. Teď je velmi populární mezi Brity, kteří budou v červnu rozhodovat v referendu o tom, jestli jejich země v Evropské unii zůstane.
Tradiční mongolský zpěv nebo severokorejské nakládané zelí kimči jsou jen dvě z hned několika nových položek na seznamu nehmotného kulturního dědictví UNESCO. Rozhodl o tom výbor organizace, který zasedá v Namibii.
Obrovský zájem zaznamenali soukromí farmáři na Přerovsku o krouhané zelí. Na polích v Býškovicích na Přerovsku ho přitom letos zemědělci kvůli horkému a suchému létu sklidili o poznání méně než v předcházejících letech. Zájem je ale obrovský. Denně tam prodají 2 až 3 tuny zelí.
Červené kysané zelí z rodinného zahradnictví v Tlumačově letos získalo ocenění regionálních produktů Perla Zlínska. Výjimečnou chuť způsobuje především tradiční způsob nakládání zeleniny. Do speciálních nádob ji zahradnice našlapou. Začaly s tím právě dnes.
Ve slovenském Záhoří, na západě od Bratislavy, vrcholí o tomto víkendu zelná sezona. Někdy je sice trochu problém dohodnout se, jak se ta zelenina vlastně jmenuje. To vás ale přestane zajímat, jakmile vám vyhlášené záhorácké zelí zakřupe v puse.
Úroda zelí na jihu Čech bude tento rok horší než minulých letech. Pole největšího jihočeského producenta této zeleniny - Zemědělského podniku Malše Roudné - totiž v červnu zaplavila voda.