„Už vyskladňujeme Svatomartinská vína, která samozřejmě budou doprovázet celý svatomartinský víkend,“ říká Markéta Hlavicová, provozní restaurace Felicita u zámeckého parku v Brandýse nad Labem.
Za co by si naopak lidé neměli oproti loňsku sahat hlouběji do peněženky, je svatomartinské víno. Na pultech obchodů se podle prezidenta svazu vinařů Martina Chlada bude prodávat za zhruba 80 korun.
Svatomartinské víno letos podle ředitele Národního vinařského centra Pavla Kršky nabízí 80 vinařství. A počet připravených lahví je v tomto roce nejvyšší v historii.
Víkend bude v řadě restaurací ve znamení svatomartinských oslav. A zájem o husí speciality v Česku roste. Spíš než na českou husu ale lidé v obchodech narazí na husy z Maďarska.
Zájem o husí maso mezi českými zákazníky roste. Domácí chovy ale nestíhají uspokojit poptávku. Zboží se proto stále častěji dováží ze zahraničí. Loni ho bylo nejvíc za posledních pět let.
Svátek svatého Martina už v Česku není spojený jen s očekáváním případného prvního sněhu. V posledních letech je to především obchodní artikl. Třeba svatomartinskou husu letos podle odhadu Asociace hotelů a restaurací nabídnou až dvě třetiny podniků. Rekordní množství lahví uvedou na trh vinaři.
Už jen dva dny zbývají do svatomartinských oslav. Ty jsou v posledních letech neodmyslitelně spojeny s dobrým jídlem a pitím, tedy svatomartinskou husou a mladými víny. I proto musí farmy svoje husí chovy rozšiřovat nebo zakládat plně nové. Domácí husy jsou totiž často nedostatkovým zbožím.