Do Česka se zhruba od poloviny dubna dostalo 16 tun polského drůbežího maso se salmonelou. Nejspíš se všechno snědlo, protože výsledky testů dostali veterináři až po datu spotřeby masa.
Česká republika a Evropská komise dostaly v pondělí záruky, že se učinilo maximum, aby se na trh nedostávalo maso ze skotu nevhodného pro lidskou spotřebu.
Audit potrvá dva týdny, oznámila zástupkyně hlavního veterináře Katarzyna Piskorzová. Mají kontrolovat hlavně „rozpoznatelnost“ zvířat a masa, podmínky výroby a porážek a dodržování hygieny.
Polsko zatím písemné informace o nastavení nových pravidel Česku nedodalo. Mělo tak učinit do pondělí, Česko si pak chce polská opatření vyhodnotit a případně zrušit veterinární příkazy.
„Čekáme, až nám polská strana pošle seznam opatření, ke kterým se zavázala, a až potom můžeme zrušit opatření mimořádných veterinárních kontrol,“ řekl Radiožurnálu ministr Miroslav Toman.
Ministři zemědělství České republiky a Polska se dohodli na opatřeních, která by měla uklidnit české spotřebitele, dát šanci vydělat poctivým polským zemědělcům a vše v souladu s unijními pravidly.
Česko zruší mimořádná opatření vůči dovozu polského hovězího masa 25. března, pokud Polsko Česku i Evropské komisi zaručí, že přijímá všechna slíbená opatření.
Evropská komise v současnosti čeká na odpověď české strany, další kroky nechce předjímat. „Očekáváme od českých úřadů zrušení opatření a odpověď,“ dodala mluvčí komise.
Ministr zemědělství Miroslav Toman začátkem února řekl, že luxusní pražské restaurace vydávaly polské hovězí za luxusní argentinské maso, „mohly prodávat za tisíc korun porci“.
Řidič dodávkového automobilu nebyl podle mluvčí schopen předložit řádně vyplněné průvodní doklady, a celníci navíc zjistili, že přeprava masa nebyla nahlášena inspektorům krajské veterinární správy.
Někomu v mezinárodním systému očividně šlapeme na kuří oko, vadí jim, že prodáváme, exportujeme, že jsme konkurenti,“ prohlásil polský ministr Jan Krzysztof Ardanowski.
„Ve všech případech, kdy bylo maso zkonzumováno, došlo předtím k jeho tepelné úpravě. Riziko případné nákazy je tedy minimální," uvedl mluvčí Státní veterinární správy Petr Majer.
„Ta slova považujeme přinejmenším za překvapivá, protože s českým pivem nikdy žádný problém nebyl,“ řekl ve čtvrtek předseda Českého svazu pivovarů a sladoven v reakci na slova polského ministra.
Příjemci polského baleného i nebaleného hovězího masa ho musí nechat vyšetřit v akreditované laboratoři na bakterie salmonely. Za porušení jim bude hrozit dvoumilionová pokuta.
Agrofert přerušil spolupráci s polským dodavatelem. Ve středu zjistili veterináři, že zhruba v 700 kilogramech masa z Polska byly bakterie salmonely, maso patřilo firmě Animalco z Agrofertu.
„Část zemědělců mi říká napřímo: je třeba začít kontrolovat velmi pečlivě české pivo. Můžeme velmi pozorně zkontrolovat, jestli vždy odpovídá teplota a další parametry,“ řekl polský ministr.
Dovozce nakaženého hovězího Firma Animalco z holdingu Agrofert odmítá, že by k nákaze došlo její vinou a sama se cítí poškozená. Nakažené maso objevili veterináři taky ve skladu řetězce Makro.
„Předběžné závěry prezentované představitelům členských států ukazují na řadu nesrovnalostí v systému kontroly jatek v Polsku,“ cituje Polská tisková agentura mluvčí Evropské komise