Podle návodu Susann Kreiheové si uvaříte například španělský zapečený koláč, kroupové rizoto s mrkví, gruzínský hovězí guláš nebo upečete třeba žemlovku s třešněmi. A to všechno beze zbytků!
„Vždy se budu držet svých kořenů – slovenské a české kuchyně, na kterých jsem vyrůstala a které mám ráda. A jednou z mých motivací do budoucna je naši kuchyni světu přiblížit,“ říká Kristína Nemčková.
Krémová polévka s mrkvovou natí, řepný burger, kopřivový špenát, šeříkový sirup nebo plněné kedlubnové listy – a k tomu dezerty i likéry. Nová kuchařka nabízí 80 receptů ze zbytků – i beze zbytku.
Jsou to miniaturní verze kuchařek Poklady klasické české kuchyně a Sladké poklady české a moravské kuchyně. Autorem je Roman Vaněk z Pražského kulinářského institutu.
Chcete vědět, na čem si pochutnával například Fidel Castro nebo Saddám Husajn? Odpověď na to má polský reportér a spisovatel. Na jejich životy se zkusil podívat přes jídelníček.
Havlovu kuchařku na hradním vršku v Těšíně představil polským čtenářům její autor Michael Žantovský. Ten Havlovu kuchařku považuje za svérázný dokument o době, ve které se tyto recepty rodily.
Netradičně vypadající i chutnající špičky a indiánky, ale třeba i mnohem tradičnější laskonky, punčáky a pařížské dorty. Právě tyto a mnohé další recepty nabízí kniha cukráře Josefa Maršálka.
Je to tak, až tak vysoko mohou dosahovat gastroglosy. Vysoko a také daleko, neboť se vždy v úvodu praví: „Kdysi dávno v daleké galaxii…“ a já doplňuji: „… se také jedlo a pilo!“
Strava na horských túrách a výletech do přírody nemusí být nutně instantní a už vůbec nemusí postrádat jakoukoli chuť. Své čtenáře o tom ve své Outdoorové kuchařce přesvědčí Petra Pospěchová.
Bylinky mají své místo v české i tuzemské kuchyni. Prakticky bez nich nejde vařit. Tento týden si můžete v rámci knižní soutěže serveru iROZHLAS.cz zahrát o bylinkovou kuchařku Dagmar Heřtové.
S jídlem dokážete hodně, takové bylo motto americké šéfkuchařky Leah Chasové. Dokázala spojit bělochy a Afroameričany v době rasové segregace. Zemřela o víkendu ve věku 96 let.
Z pitoreskního městečka Alfriston na jižním pobřeží Anglie protéká řeka Cuckemere. Odtud je to do moře pouhou míli, tedy ideální místo pro převoz a úkryt pašeráckého kontrabandu.
Publikaci, jejímž vydáním hasiči netradičně oslavili 165. výročí založení nejstaršího profesionálního sboru v českých zemích, pokřtili příslušníci sboru na stanici v Modřanech stylově vodou z hadice.
OBRAZEM. Bez masa, vajec a mléka, tedy podle veganských zásad budou vařit ženy bez domova ve své jídelně. Otevřely ji ve středu na pražském Smíchově nedaleko Anděla. Jídla připravují ženy, které část života strávily na ulici. Stálá práce je pro ně jediný způsob, jak se dostat z problémů.
Závodník Martin Prokop se rozhodl vzít si s sebou na Rallye Dakar svého kuchaře. Ten ve složitých podmínkách každý den vaří několik druhů jídel pro celý tým. Za vůní šel v bivaku náš dakarský reportér Jan Říha.
Ryby, luštěniny, špenát nebo brokolice. I když tato jídla školní jídelny nabízejí, děti si místo nich stejně často dají řízek. V Liberci se proto 40 kuchařek a kuchařů učilo vařit zdravější jídla i z méně známých nebo oblíbených potravin tak, aby pro školáky přestala být postrachem.
Za úspěchy cyklistů na velkých závodech stojí také kuchaři či kuchařky. Dokonce vyšla i populární kniha o tom, jak se závodníci stravují. A ti se někdy zdráhají hodnotit, jestli jim více chutná doma, nebo právě na závodech, kde jim vaří profesionálové. Na Tour de France je mezi kuchaři i jedna slečna, která má vaření jen jako hobby.
Ve francouzském Lyonu se rozhodlo o nejlepším kuchaři světa. Stal se jím Nor Ørjan Johannessen, který tak vyvrátil posměšky, že Norové dovedou upravovat pouze lososa. Druhé a třetí místo obsadili zástupci Švédska a Spojených států. O prestižní ocenění Bocuse d'Or bojovalo 24 účastníků soutěže. Češi na ní chyběli.
Ve 27 volebních obvodech si Češi vyberou nové senátory. Druhé kolo voleb, které obmění třetinu horní komory, začíná v pátek ve 14 hodin a skončí v sobotu ve stejný čas.
Ve dvě hodiny odpoledne se v Česku otevřou volební místnosti. Lidé začnou vybírat třetinu senátorů a politiky, kteří je budou zastupovat na radnicích po celé republice. V komunálních volbách kandiduje rekordní počet lidí, přes 230 tisíc. Také proto patří sčítání hlasů odevzdaných v těchto volbách k nejsložitějším.
V Chrudimi připravili kuchařku tradičních regionálních receptů. Chrudimský kuchtánek je v prodeji na informačním centru a svými radami se na ní podíleli milovníci dobrého jídla z celého Chrudimska.
Platy školníků ale i kuchařek ve školách od začátku roku klesly podle krajských údajů o 20 až 30 procent. Školské odbory tak kritizují systém financování regionálního školství. Dřív prý školy dostaly sumu peněz pro učitele i ostatní zaměstnance a z nich pak nepedagogické pracovníky částečně doplatily. Od letošního roku už to ale není možné.
Dnešní den vyhlásil prezident republiky prvním volebním dnem a my tedy můžeme od 14 hodin, kdy se otevřou volební místnosti, vybrat stranu nebo hnutí, které by nás mělo reprezentovat v Poslanecké sněmovně.
Už jen hodiny nás dělí od otevření volebních místností. Ty se otevřou již zítra ve 14 hodin. Hlasovací lístky měly do schránek dorazit nejpozději v úterý. Pokud se tak nestalo, nevadí, dostanete je ve volebních místnostech. A tam se dostáváme i v naší volební poradně.