„Prevence není otázkou jednoho týdne nebo měsíce změny životního stylu. Je to dlouhodobý proces a je potřeba se udržovat v kondici, hýbat se, nepřibírat na váze a samozřejmě nekouřit,“ říká Linhart
Umírněná konzumace vajec prospívá zdraví, ba dokonce snižuje riziko kardiovaskulárních nemocí. Souvisí to s vyšší hladinou konkrétního typu bílkovin, apolipoproteinů.
Lékaři budou u novorozenců zjišťovat hladinu cholesterolu v krvi – chtějí tak odhalit genetickou poruchu, kdy tělo cholesterol hromadí. Pacienti pak mají vysoké riziko infarktu v mladém věku.
Červená rýže je označení pro tradiční čínskou potravinu, dochucovadlo a potravinářské barvivo, které se z vařené rýže vyrábí fermentací za pomoci plísně zvané Monascus purpureus.
Nejvíc Čechů loni zemřelo na nemoci oběhové soustavy. Podlehlo jim asi 49 000 z více než 111 000 úmrtí za celý rok. Zatímco u mužů se podíl nemocí srdce a cév meziročně mírně snížil, u žen vzrostl.
Přibližně každému druhému Čechovi hrozí riziko kardiovaskulárního onemocnění. Téměř polovina české populace má totiž zvýšenou hladinu cholesterolu v krvi, vyplývá to z celoplošného průzkumu v rámci programu Zdraví národa. Vysoká hladina cholesterolu přitom zvyšuje riziko onemocnění jako je infarkt myokardu nebo cévní mozková příhoda.
Hlídat hladinu cholesterolu v krvi by si měli i mladí lidé. Průměrně jeden člověk z 250 se totiž v Česku rodí s dědičnou chorobou způsobující až třikrát vyšší hladinu cholesterolu, než je běžné. Familiární hypercholesterolémie se projevuje i u mladších lidí, někdy už kolem dvanáctého roku. Nemoc vůbec poprvé připomíná Světový den.