V Německu pokračuje pátrání po původci smrtící střevní bakterie

V Německu pokračuje pátrání po původci smrtící střevní bakterie. Po španělských okurkách padá podezření i na zeleninu z Nizozemska. Počet infikovaných už překročil 700, útok bakterií nepřežilo už 5 lidí. Počet nakažených osob se rychle zvyšuje, nezvyklé je procento dospělých nemocných, z toho tři čtvrtiny případů jsou mladé ženy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Okurky

Okurky | Zdroj: Reuters

Podle lékařů není konec epidemie v dohledu. A mezi německými spotřebiteli narůstá panika. Okurky téměř zmizely z pultů, mnohé restaurace a jídelny vyřadily čerstvou zeleninu z jídelníčků. V nabídce fastfoodů je k vidění i tak zvláštní nabídka jako například bageta s mozarrelou a rajčetem, ovšem bez rajčat.

S rostoucím počtem nakažených roste i napětí mezi Německem a Španělskem, odkud infikované okurky pocházejí. Madrid se hájí tím, že ke kontaminaci mohlo dojít i mimo zemi původu a jeho výhrady uznala i Evropská komise.

Španělsko vzneslo stížnost

Španělsko vzneslo u Evropské komise stížnost na Německo. Nelíbí se mu, jakým způsobem se přistupuje k šíření informací o původu nákazy dané zeleniny. Především to, že německá strana bez dostatečných důkazů tvrdí, že španělské okurky dovezla do země už kontaminované.

Vývozce z Malagy uvedl, že má písemný doklad o tom, že jedna paleta se zásilkou okurek spadla na zem v centrálním trhu v Hamburku. Produkty bez ochranné fólie sice umyli, ale i tak je možné, že se bakterie do okurek dostala právě v tuto chvíli.

Evropská komise připouští, že k nákaze mohlo také dojít při přepravě nebo distribuci už v Německu. Španělé nechtějí kvůli smrtelným případům a bez dostatečných důkazů aby Němci, i zbytek Evropy, případ démonizovali.

Klára Stejskalová, Ľubica Zlochová, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme