V Německu pokračuje pátrání po původci smrtící střevní bakterie
V Německu pokračuje pátrání po původci smrtící střevní bakterie. Po španělských okurkách padá podezření i na zeleninu z Nizozemska. Počet infikovaných už překročil 700, útok bakterií nepřežilo už 5 lidí. Počet nakažených osob se rychle zvyšuje, nezvyklé je procento dospělých nemocných, z toho tři čtvrtiny případů jsou mladé ženy.
Podle lékařů není konec epidemie v dohledu. A mezi německými spotřebiteli narůstá panika. Okurky téměř zmizely z pultů, mnohé restaurace a jídelny vyřadily čerstvou zeleninu z jídelníčků. V nabídce fastfoodů je k vidění i tak zvláštní nabídka jako například bageta s mozarrelou a rajčetem, ovšem bez rajčat.
S rostoucím počtem nakažených roste i napětí mezi Německem a Španělskem, odkud infikované okurky pocházejí. Madrid se hájí tím, že ke kontaminaci mohlo dojít i mimo zemi původu a jeho výhrady uznala i Evropská komise.
Španělsko vzneslo stížnost
Španělsko vzneslo u Evropské komise stížnost na Německo. Nelíbí se mu, jakým způsobem se přistupuje k šíření informací o původu nákazy dané zeleniny. Především to, že německá strana bez dostatečných důkazů tvrdí, že španělské okurky dovezla do země už kontaminované.
Vývozce z Malagy uvedl, že má písemný doklad o tom, že jedna paleta se zásilkou okurek spadla na zem v centrálním trhu v Hamburku. Produkty bez ochranné fólie sice umyli, ale i tak je možné, že se bakterie do okurek dostala právě v tuto chvíli.
Evropská komise připouští, že k nákaze mohlo také dojít při přepravě nebo distribuci už v Německu. Španělé nechtějí kvůli smrtelným případům a bez dostatečných důkazů aby Němci, i zbytek Evropy, případ démonizovali.