Na husím festivalu v Budapešti mohli lidé ochutnat i zmrzlinu z jater a vína

Vrcholem maďarské gastronomie jsou husí játra, tvrdí maďarští odborníci. A aby to dokázali, zorganizovali rovnou třídenní festival husích jater na Budínském královském hraděv Budapešti. Mezi hromadami husích prsou, stehen, škvarků a jiných dobrot z těchto zvířat vynikaly kreace kombinované s tokajským vínem. Objevily se i netradiční speciality, například zmrzlina z husích jater.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Béla - král husích jater

Béla - král husích jater | Foto: Gregor Martin Papucsek

Pár mladých hus je v kleci. Jsou hubené a vystrašené, protože musí tušit, co na ně čeká v nedaleké budoucnosti, až dospějí. Pekáč. Těch je na nádvoří královského paláce kolem dvaceti a pečou se na nich všechny části hus i kachen.

Největším hitem jsou játra, která jsou v gastronomických odborných kruzích srovnávána s nejkvalitnějším ruským kaviárem.

Nejlepší recept na přípravu husích jater vypráví na slovo vzatý odborník Béla, který vsouvá do pece velký plech plný husích jater. V takovém množství je prý třeba je nejprve předvařit v sádle promíchaném s vodou. Když játra vyplavou na povrch, uloží se na plech spolu s jablky, kořením a hlavně s česnekem. Za dvacet minut je hotovo.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na husí hody vyrazil na Budínský hrad spolupracovník ČRo Gregor Martin Papucsek

Podobné kombinace čekají na gurmány i na dalších stáncích. Cestu k vrcholu gastronomie však není třeba uspěchat, jako předkrm lze ochutnat škvarky nebo husí krk plněný tlačenkou z husích jater. Poté může přijít kus stehna či prsou s červeným dušeným zelím. A až na závěr jako dezert samotná játra.

Vynálezce zmrzliny z husích jater a tokajského vína János Pataki | Foto: Gregor Martin Papucsek

To všechno je samozřejmě nutné zapít. Na víno láká například krásná vinařka Mária Ildikó Götzová z obce Hercegkút u Sárospataku z tokajské oblasti. Nejdříve na suchý žlutý muškát z rodinného sklepa, na závěr si ale husí játra zaslouží královské víno, tokajské asú.

Tokajské víno a játra lze spojit i ve zmrzlině. Mistr cukrář János Pataki z Erdutu u Budapešti dlouho přemýšlel, která chuť by zaujala lidí nejvíce, nakonec ale zůstal u klasické kombinace. Půl kilogramu husích jater přidá ke třem kilogramům zmrzliny, uvaří ji při 50 stupních, rozmixuje a po zamrazení polije tokajským vínem.

Gregor Martin Papucsek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme