Čínští vinaři mají problémy. Jejich výrobky obsahují karcinogenní látky
Čína uzavřela na třicet vinařství. Jejich majitelé totiž do vína přidávali chemické látky způsobující i rakovinu. Úřady zveřejnily alarmující zprávu v době, kdy se Číňané chystají na oslavy Nového roku. Nejlidnatější země světa se s problémy v potravinářském průmyslu potýká už léta, dosud největší skandál vypukl v roce 2008, kdy na následky požití kontaminovaného mléka zemřely 3 děti a dalších 300 tisíc muselo vyhledat lékaře.
Šest zatčených osob, desítky uzavřených vinařství a hlavně ztráta pověsti, to je výsledek poslední akce čínských kontrolorů v provincii Che-pej. Skandál postihl oblast označovanou jako čínské Bordeaux.
Zabaveno zatím bylo více než pět tisíc beden, není ale jasné, kolik lahví s kontaminovaným obsahem už bylo prodáno. Podle expertů mohou chemikálie přidávané do vína působit bolesti hlavy i srdeční problémy, zároveň jsou karcinogenní.
Obliba vína přitom v nejlidnatější zemi světa prudce roste, jeho spotřeba se jen mezi lety 2001 a 2006 zvýšila o 68 procent. Velký zájem je také o nejdražší značky světa.