Případů salmonelózy postupně ubývá i na jihu Čech

V jižních Čechách, stejně jako v celé republice, ubývá případů salmonelózy. Čeští hygienici touto informací reagují mimo jiné i na čerstvou zprávu z Bruselu, která tvrdí, že Česká republika obsadila mezi zeměmi Evropské unie první místo ve výskytu salmonelózy a takzvané kampylobakteriózy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bakterie Salmonely

Bakterie Salmonely | Foto: ČZPI

Čeští hygienici jsou přesvědčeni, že zpráva z Bruselu je zkreslená tím, že sběr dat o obou střevních onemocnění neprobíhá ve všech zemích stejně. Zatímco v roce 1999 bylo v Česku hlášeno téměř 45 tisíc případů salmonelózy, v loňském roce už to bylo jenom 11 tisíc onemocnění. Stejný trend je patrný i na jihu Čech, kde v roce 1999 bylo hlášeno více než 3400 případů a loni pouhých 618 onemocnění.

Možné příčiny klesajícího výskytu salmonelózy nastiňuje František Kotrba, mluvčí Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje: "Buďto klesá počet pacientů, kteří se salmonelózou jdou k lékaři, můžou se měnit stravovací návyky obyvatel či jejich zvyklosti, stáváme se informovanějšími zákazníky a spotřebiteli, zlepšila se hygiena v prodejnách lahůdek, cukrárnách a zlepšuje se ochrana chovu zvířat či úroveň průmyslových výroben produktů z vajec."

U výskytu takzvané kampylobakteriózy, kterou způsobuje především špatně tepelně zpracované kuřecí maso, je trend opačný než u salmonelózy. Přesto ale podle českých hygieniků ta čísla nejsou kritická. Zatímco například v roce 1999 bylo hlášeno v celé republice téměř 10 tisíc případů, v loňském roce to bylo 20 tisíc onemocnění.

Martina Toušková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme