Inspektoři prověřují prodejce burčáku. Kontrolují etikety nebo zemi původu
Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce kontrolují prodejce burčáku a částečně zkvašeného hroznového moštu. Zaměřují se mimo jiné na označení výrobků – podle zákona nesmí prodávající vydávat mošty ze zahraničí za burčák. Inspekce prověřuje dodržování i dalších pravidel.
Kontroloři se zajímají o etikety, původ burčáku a také o hygienu v provozovně.
Vinaři prodávají první burčák, letošní počasí hroznům prospívá. Cena zůstává stejná jako loni
Číst článek
„Jestli mají prodejci patřičnou průvodní dokumentaci, že se nejedná o nápoje neznámého původu. Dále budou kontrolovat hygienu prodeje a to jestli nápoje nemohou být kontaminovány z vnějšího prostředí,“ řekl pro Radiožurnál mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Pavel Kopřiva.
„V případě, že budou mít podezření, mohou postoupit k odběru vzorku pro analýzu k laboratoři,“ dodal.
Při kontrolách prověřují pracovníci Státní zemědělské a potravinářské inspekce jak kamenné vinotéky, tak prodejní stánky.
Za letošní rok kontroloři prověřili už přibližně 100 prodejních míst. Požadavkům nevyhověl jeden odebraný vzorek. Vloni z 340 vzorků poslali kontroloři na zmíněnou podrobnější analýzu 44 podezřelých, nevyhovělo sedm z nich.