Betaglukany probouzí buňky našeho imunitního systému. Z jakých potravin je můžeme pro tělo získat?
Polysacharid betaglukan probouzí k bdělosti náš imunitní systém a zároveň je bezpečný pro diabetiky, protože nenavyšuje glukózu v krvi. Betaglukany se nachází v kvasnicích nebo obilovinách, ale lidské tělo jich ze stravy nezískává dostatek. Ing. Hana Střítecká ze spolku Fér potravina uvádí jako jejich možné zdroje chléb, hlívu ústřičnou, ale i doplňky stravy. Imunitní systém na příjem betaglukanů začíná reagovat po několika dnech.
Betaglukany jsou přírodní polysacharidy, ale liší se od klasických sacharidů, které konzumujeme. Špatně se tráví a rozbourávají, takže nezpůsobují zvyšování glukózy v krvi a nemusí se jich tedy bát například diabetici.
Ing. Hana Střítecká, Ph.D. z Vojenské lékařské fakulty Univerzita Obrany: vše o betaglukanech
Betaglukany mají jinak poskládanou strukturu. Všechny konfigurace na každé rozvětvení nejsou aktivní betaglukany, které bychom chtěli jíst, ale jsou to přírodní látky, které se vyskytují v bakteriích, houbách nebo obilovinách. Tam, kde jsou, vytvářejí výztuhu buněk.
Mohl by být betaglukan takovým všelékem na dobrou imunitu?
Je to záležitost známá od nepaměti. Už nalezená zmrzlá kostra pravěkého muže Ötziho na ledovci v Rakousku měla na krku zavěšený pytlíček s houbami, což je vlastně zdroj betaglukanů. Historicky se používají jako houby, ne ve formě čistých betaglukanů.
V Číně a Japonsku se betaglukany naprosto běžně používají k léčbě.
Houby a bakterie ukládají uhlík, zmírňují tím klimatickou změnu. Ta je ale zabíjí, zjistili vědci
Číst článek
Betaglukany tedy asi nejsou všelékem, ale velkým pomocníkem pro naše zdraví asi ano. Jak tedy přesně funguje v našem těle betaglukan?
Ví se, že probouzí buňky našeho imunitního systému. Ten je takový rozespalý, kdežto betaglukany jej probouzejí k větší bdělosti. Imunitní systém pak rychleji rozpoznává hrozící nebezpečí a rychleji na něj reaguje.
Už jste zmínila, že betaglukany najdeme v houbách. Kde ještě?
V kvasnicích nebo obilovinách. Z tohoto pohledu to může vypadat, že Češi jsou na tom velice dobře jako velcí konzumenti piva a chleba. Když ale betaglukany vytvářejí onu výztuhu buněk, je velmi složité je z ní dostat ven.
Kvalitní chleba nebo hlíva ústřičná tedy jsou opravdu zdroje betaglukanů, ale my z nich dostaneme jen kolem deseti procent.
Jsou tedy v tomto lepší doplňky stravy?
Určitě. Jsou dva případy, kdy souhlasím s doplňky stravy: omega 3 mastné kyseliny a betaglukany, protože nejsme schopni jich z naší stravy přijmout dostatečné množství.
Je ale třeba dávat pozor, aby to nebyly čistě jen rozemleté houby nebo kvasnice. Aby doplňky stravy fungovaly, je zapotřebí, aby ty preparáty byly vyčištěné. Tedy aby obsahovaly opravdu čisté betaglukany. Je třeba se podívat, jestli je tam nějaký certifikát čistoty a z čeho jsou ony doplňky stravy vyrobené.
Mohou tedy betaglukany podpořit naši obranyschopnost proti virům a bakteriím?
Jistě, ale není to tak, že si vezmu tabletku a začne to fungovat. Teprve až po třech až čtyřech dnech konzumace začíná náš imunitní systém na betaglukany reagovat.
Málo kolagenu nebo vitaminů. Polovina testované kloubní výživy neobsahuje, co slibuje, zjistily kontroly
Číst článek
Podle mne je ideální, když máme do svého jídelníčku zařazeny pravidelně potraviny, které obsahují betaglukany. Například když denně dostaneme do těla nějaké kvalitní pečivo a chléb a jednou či dvakrát týdně hlívu ústřičnou, která může sloužit i jako náhrada masa.
Je tedy někdo, komu byste betaglukany nedoporučila?
Ano. Protože nabuzují organismus, nejsou vhodné pro pacienty po transplantacích nebo pro lidi imunosupresivní, tedy tlumí aktivitu imunitního systému. Také nejsou vhodné pro malé děti, které ještě nemají zcela vyvinutý imunitní systém. U dětí bych doporučovala určitě jen malé dávky.
Existují tedy skupiny osob, kde je zapotřebí nad tím maličko přemýšlet, například při autoimunitním onemocnění.